Elérhető a Színházi Olimpia maszkjának teljes úti filmje

A maszk útja címmel már elérhető a Színházi Olimpia jelképének, a színházi maszknak az európai utazását bemutató rövidfilmje: az olimpia stábja az Epidaurosztól Párizson át Budapestig tartó utat örökítette meg.

A tradicionális görög maszkkal, amely a 10. Színházi Olimpia egyik szimbólumává vált, az olimpiaalapító görög rendező Theodórosz Terzopulosz ajándékozta meg a Nemzeti Színházat. Az ünnepélyes átadás a görög Epidauroszban, az ókori amfiteátrumban történt.

A maszkot a fiatal színészgeneráció két képviselője, Sipos Ilka és Juhász Péter vették át, akik a mesterrel budapesti Bakkhánsnők rendezésében is együtt dolgoztak. A két fiatal a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves hallgatója, Vidnyánszky Attila, Zalán János és Varga Zsuzsa osztályában.

Az átadást követően a maszk „útnak indult”, és egy európai utazás keretében meglátogatott a Színházi Olimpia résztvevői közül néhány művészt. Szlava Polunyin bohóccal olaszországi turnéján, Tiziana Barbiero rendezőt bergamói színházában kereste fel, de az útról készült filmben feltűnik Romeo Castellucci és Heiner Goebbels is.

A maszk kalandjainak miniepizódjait a Színházi Olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhette a közönség. Az epizódokból összeállított úti film az epidauroszi indulástól kezdve a hazaérkezésig felöleli az európai körutat, bemutatva azt is, ahogy az Átmentem lélegzetelállító produkció részeként ifj. Simet László artistaművész vállán a Duna felett is átkelt a maszk.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!