Elindult a Színházi Olimpia Székesfehérváron is (forrás: szekesfehervar.hu)

Így indult a Színházi Olimpia Székesfehérváron

Az Átmentem-projekttel és a zágrábi Gavella Színház bemutatójával elkezdődtek a 10. Színházi Olimpia programjai Székesfehérváron is: a Vörösmarty Színház előtt tartott megnyitót követően Shakespeare III. Richárd című királydrámáját nézhette meg a közönség.

Az Átmentem című produkció során egy mobilszerkezetre szerelt drótkötélen sétált és táncolt a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia növendéke, Usakova Anna, majd átadta a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia jelképét, a maszkot Szikora Jánosnak, a Vörösmarty Színház igazgatójának.

Elindult a Színházi Olimpia Székesfehérváron is (forrás: szekesfehervar.hu)

A teátrum igazgatója a nyitott városkaput ábrázoló székesfehérvári címer és a Színház között vont párhuzamot:

Kinyitottuk a kapukat, kinyitottuk a lelkünket, és azt szeretnénk, hogy az emberek jöjjenek be és lássák mindazt, amivel itt megajándékozni tudjuk őket. … Nekünk az a feladatunk, hogy bekopogtassunk az emberek becsukott lelkének kapuin, hogy azok is kinyíljanak.

Ezt követően Shakespeare III. Richárdját láthatta a közönség horvát nyelven magyar felirattal kísérve, a zágrábi Gavella Színház művészeinek előadásában. Az előadást éveken keresztül nagy sikerrel játszotta a zágrábi társulat, de már több mint három éve nem láthatta a közönség, de ahogy a társulat tagjai elmondták, a fehérvári bemutató után szeretnék ismét műsorra tűzni Horvátországban is.

A Színházi Olimpia keretében szombaton a a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában láthatja Pirandello IV. Henrik című drámáját a fehérvári közönség.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!