Elindult a Színházi Olimpia Székesfehérváron is (forrás: szekesfehervar.hu)

Így indult a Színházi Olimpia Székesfehérváron

Az Átmentem-projekttel és a zágrábi Gavella Színház bemutatójával elkezdődtek a 10. Színházi Olimpia programjai Székesfehérváron is: a Vörösmarty Színház előtt tartott megnyitót követően Shakespeare III. Richárd című királydrámáját nézhette meg a közönség.

Az Átmentem című produkció során egy mobilszerkezetre szerelt drótkötélen sétált és táncolt a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia növendéke, Usakova Anna, majd átadta a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia jelképét, a maszkot Szikora Jánosnak, a Vörösmarty Színház igazgatójának.

Elindult a Színházi Olimpia Székesfehérváron is (forrás: szekesfehervar.hu)

A teátrum igazgatója a nyitott városkaput ábrázoló székesfehérvári címer és a Színház között vont párhuzamot:

Kinyitottuk a kapukat, kinyitottuk a lelkünket, és azt szeretnénk, hogy az emberek jöjjenek be és lássák mindazt, amivel itt megajándékozni tudjuk őket. … Nekünk az a feladatunk, hogy bekopogtassunk az emberek becsukott lelkének kapuin, hogy azok is kinyíljanak.

Ezt követően Shakespeare III. Richárdját láthatta a közönség horvát nyelven magyar felirattal kísérve, a zágrábi Gavella Színház művészeinek előadásában. Az előadást éveken keresztül nagy sikerrel játszotta a zágrábi társulat, de már több mint három éve nem láthatta a közönség, de ahogy a társulat tagjai elmondták, a fehérvári bemutató után szeretnék ismét műsorra tűzni Horvátországban is.

A Színházi Olimpia keretében szombaton a a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában láthatja Pirandello IV. Henrik című drámáját a fehérvári közönség.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.