Készülődés az előadásra – Fotó Eöri Szabó Zsolt

Ilyen a Színházi Olimpia a kulisszák mögött

Több ezer ember fordul meg Magyarországon a 10. Színházi Olimpia résztvevőjeként a világ minden tájáról: a Magyar Nemzet bepillantást nyert abba, hogyan fogadják és búcsúztatják a társulatokat a Nemzeti Színházban.

Gazdagon illusztrált könyv Magyarország kultúrtörténetéről, a Szcenárium folyóirat különszáma, amelyet a Színházi Olimpiára állítottak össze, vagy éppen az olimpia alapítóiról, Theodórosz Terzopouloszról és Suzuki Tadashiról szóló könyvek: ezek mind arra várnak, hogy a színházban megforduló művészek búcsúajándékai legyenek.

A Nemzeti Színház protokollasszisztense, Kováts Karolina elárulta, hogy a szakmai ajándékok mellett apróságokkal – kulaccsal, kitűzővel, jegyzettömbbel és feliratos pólóval – is kedveskednek a résztvevőknek. Komoly szervezést igényelt a társulatok vendégül látása: a Nemzeti Színházban igyekeznek minden résztvevő kedvében járni az étel- és italkínálattal is.

A Színházi Olimpia lebonyolításához az is hozzátartozik, hogy a hazánkba érkező művészeket és munkatársaikat az itt tartózkodásuk alatt végig nyelveket beszélő fiatalok – főként azok a diákok, akik nézőtéri felügyelőként, ruhatárosként dolgoznak a színházban – kísérik, segítik az esetleges felmerülő problémák megoldásában.

A Színházi Olimpia lebonyolításának kulisszatitkairól bővebben olvashat a Magyar Nemzet oldalán.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.