Barcelona Flamenco Ballet: Luxuria – fotó: Mészáros Zsolt

Ilyen volt a Színházi Olimpia Szombathelyen

A 10. Színházi Olimpia keretében országszerte hetven helyszínen láthattunk színvonalas hazai és nemzetközi produkciókat. Idézzük fel, hogy zajlott az egyes vidéki városokban színpadain 2023 legnagyobb színházi programsorozata! Elsőként a szombathelyi előadásokat mutatjuk.

Határon túli magyar és külföldi produkciókkal is színesítette a 10. Színházi Olimpia a szombathelyi kulturális életet. A Weöres Sándor Színház két előadást is vendégül látott a nemzetközi programsorozat keretében: elsőként a Figura Stúdió Színház Boldogtalanok című előadását láthatta a közönség.

A szerelmi háromszöget bemutató előadás során – a történetről később kiderült, hogy bőven túlmutat egy „egyszerű” szerelmi háromszögön – a szemtől szembe történő befogadáson túl kivetítve láthattuk azt, amit egyébként nem látnánk. A többkamerás, élő idejű „közvetítés” helyenként igencsak lélegzetelállító módon a színészek alakjának megnégyszereződését eredményezi.

A gyergyószentmiklósi társulat Füst Milán művét Albu István rendezésében adta elő: a bemutató képeit ide kattintva lehet megtekinteni a Weöres Sándor Színház oldalán.

Boldogtalanok – fotó: Mészáros Zsolt

Június 22-én pedig igazi kuriózum előadás részese lehetett a közönség: kopogás, dobolás, csettintés és mélyről jövő ének. Élő zenekar, kecses mozdulatok, és elképesztő virtuózitás.

A Barcelona Flamenco Ballet Luxuria című előadása szintén 10. Színházi Olimpia részeként érkezett a Weöres Sándor Színházba. A feszes koreográfia, az erőteljes táncnyelvi gesztusok, a mediterrán érzékiség mind ott volt a színpadon, így értő és lelkes közönségre talált a fergeteges spanyol táncelőadás – nyelvi akadályok nélkül.

A Barcelona Flmenaco Ballet Szombathelyen – fotó: Mészáros Zsolt

A Magyarországi Bábművészek Szövetsége április 9. és június 30. között tizenkét vidéki bábszínház összefogásával, több helyszínen rendezte meg a Bábművészeti Világtalálkozót a 10. Színházi Olimpia keretében. A rendezvénysorozatnak a szombathelyiek is részesei lehettek: június 16. és 18. között a Történelmi Témapark adott otthont a Szervusztok Pajtikák! Csepűrágók világtalálkozójának.

„Komoly logisztika, és minden városban a bábszínház a maga erejével és szervező-képességével tudja ezt koordinálni. Az egész országos koordinációt egy négy-öt fős kuratóriummal végeztük el, és végezzük folyamatosan el. Nagyon komoly munka, nagyon komoly tehertétel csak ennek a munka-résznek a megszervezése. Köszönet érte a kollégáimnak, műszaknak, színészeknek, és a külső munkatársaknak, akiket ebbe bevontunk.” – árulta el a Mesebolt Bábszínház igazgatója, Kovács Géza.

A három nap alatt 29 előadás és játék várta a családokat: a bábművészet teljes palettája megjelent a pantomimtól a marionetten át a gólyalábasokig. A kísérőprogramok között koncert és játszóház is szerepelt.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!