Fotó: vorosmartyszinhaz.hu

Kihirdette évadát a Vörösmarty Színház

Vígjátékokkal, útkereséssel, barátságtörténettel és musicallel is várja a következő évadban a Vörösmarty Színház a nézőket. Székesfehérváron nemrég vette kezdetét a 10. Színházi Olimpia.

A Nagyszínpad Maugham kulisszadarabjával nyit, a Csodálatos vagy, Júlia! egy színésznő szeszélyes életébe enged betekintést Szikora János rendezésében. A sort egy igaz barátság története folytatja, David Seidler A király beszéde VI. György küzdelmét tárja elénk, aki a dadogás démonával veszi fel a harcot egy meghatározó történelmi pillanatban Bagó Bertalan rendezésben.

A Jókai Mór regénye alapján készült A kőszívű ember fiai romantikus színmű haladó szellemű és erőskezű asszonya a haza védelmébe állítja fiait, szembeszáll a társadalmi konvenciókkal, és mutat örök példát egy zűrzavaros korban, Szikora János rendezésében. A nagyszínpadi saját bemutatók sorát a Chapman-Cooney páros bohózata zárja, a Ne most, drágám! szerelmi sokszögeit Czukor Balázs rendezi.

A színház együttműködéseinek köszönhetően két színház vendégelőadását is láthatják a fehérvári nézők. Budapestről, a József Attila Színházból érkezik a Furcsa pár női változata, a Pécsi Nemzeti Színházból pedig egy keserédes komédia, a Teljesen idegenek.

A kisszínpadokon is beindul a munka, a Kozák András Stúdióban a Csongor és Tünde különleges világát kelti életre Czukor Balázs. Majd Bagó Bertalan nyúl vissza az ókori görögökhöz Euripidesz Iphigeneia Auliszban című mesterművével. A Pelikán Fészekbe Tom Waits, Georg Büchner és a Woyzeck című musical költözik Horváth Csaba rendezésében.

Folytatódik a szoros együttműködés a Komáromi Jókai, valamint a Zirano Színházzal. Ezúttal egy kedves gyerekelőadás, a Lázár Ervin világa ihlette Hapcikirály kel életre Tasnádi István tollából, Lőrincz Zsuzsa rendezésében.

Egy új magyar musical ősbemutatójával, a Benyovszky, a szabadság szerelmese című produkcióval is készülnek, amely Pozsgai Zsolt, Bradányi Iván és Nagy Tibor alkotása. Ez a produkció 2024 nyarának nagy vállalkozása lesz szabadtéri bemutatóval, amit később követ majd a kőszínházi változat bérletes előadása.

Székesfehérvár előadó-művészeti intézményeinek összefogásából idén új bérlet született. Az Alba Regia Táncegyüttes, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Székesfehérvári Balettszínház és a Vörösmarty Színház a négy különböző műfaj legnépszerűbb darabjaival kívánja fűszerezni a kínálatot.

(Via vorosmartyszinhaz.hu)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.