Lengyel sztárfellépőkkel folytatódik a 10. Színházi Olimpia

Magda Niedzielska és Eryk Makohon előadásait június 8-án és június 10-én, a Bethlen Téri Színházban láthatja a közönség.

Tovább folytatódik a 10. Színházi Olimpia a Bethlen Téri Színházban. Most a teátrum rezidenstársulata, a Közép-Európa Táncszínház szervezésében érkezik két kortárstánc előadás a VII. kerületbe.

Június 8-án, 19:00-kor a nagysikerű Light Room-ot láthatják az érdeklődők, amit a lengyel koreográfus, Magda Niedzielska jegyez a Közép-Európa Táncszínház művészeinek közreműködésével.

Június 10-én, 19:00-kor az Olimpia egyik legizgalmasabb, mindössze egyszer látható előadása következik. Az Európa-szerte ismert lengyel koreográfus, Eryk Makohon: Takarazuka Camp című produkcióját tekinthetik meg a Kraków Dance Theatre táncművészeinek előadásában. Az előadást a japán színház, kizárólag nőkből álló revüje ihlette.

Light Room

A projekt ihletője a testnek a fényhez és a sötétséghez való viszonya. Azt vizsgáljuk, hogy a sötétség jelenléte hogyan befolyásolja az emberi viselkedést. Az, hogy nem látjuk, és nem látjuk teljesen a fizikai környezetet és más testeket, megváltoztatja a perspektívát, és más módon ébreszti fel fókuszunkat. A spektrum másik oldalán a fénysugarak áthatolnak a szöveteken, különösen a bőrön és a fasciákon, mélyen behatolva azok struktúráiba. A vízben lévő napfényhez hasonlóan az UV-, a látható és az infravörös fény részben visszaverődhet a bőr és a szem külső felületéről, és a szövetekbe belépve különböző irányokba (beleértve a hátrafelé irányulót is) szóródnak a mikroszkopikus részecskék és struktúrák, például a rostok által. A látható fényspektrumot a pigmentek és a vér erősen elnyelik. Ezek a mozgási tulajdonságok, amelyek a fény bőrrel való reakcióját alkotják – abszorpció, reflexió, transzmisszió és szóródás – a táncstruktúrák létrehozásának inspirációjává válnak.

A modern tudomány megerősíti, hogy a testünk nemcsak elnyeli a fényt, hanem termeli is, méghozzá olyan mennyiségben, amelyet az emberi szem nem ismer fel – szó szerint ragyogunk. A sötétség és a fény közötti játék irányítja a közönség figyelmét, és szervezi az előadás dramaturgiáját.

Takarazuka Camp

Az előadást a japán színház – a népszerű, kizárólag nőkből álló revü – a Takarazuka ihlette. A színház sajátossága és eredetisége, amelyben minden szerepet – férfi és női egyaránt – nők játszanak, kiindulópontjává vált a nemek színháziságának, a kulturális nemek konstrukciójának és a nemek társadalmi sztereotipikus felfogásának vizsgálatához. A Takarazuka színészjelöltjei két évig készülnek egy speciális iskolában, hogy férfi és női szerepeket játsszanak. A Takarazuka Színház úgy tűnik, tökéletesen igazolja Simone de Beauvoir tézisét: “nem nőknek születünk, hanem nővé válunk”.

Az előadásban felidézett “tábor” elvesztette eredeti esztétizáló funkcióját, és a társadalmi szerepekről, a nőiességről vagy a férfiasságról folytatott vita visszafejlődésének reprezentációjává vált. Az alapvető jogokért harcolni kényszerülő nők hatalma a 21. század második évtizedének Lengyelországának szomorú szimbólumává vált.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!