Madách Projekt, 5. szín (forrás: SZFE)

Madách Projekt: íme az ötödik, athéni szín előadói!

Folytatjuk a 10. Színházi Olimpia részeként színpadra állított, nagyszabású nemzetközi színházi vállalás szereplőinek bemutatását: nézzük, kik állítják színpadra Az ember tragédiájának athéni színét a Madách Projekt keretében!

Az 1871-ben alapított Odeion Athinon athéni konzervatórium a modern Görögország legrégebbi előadóművészeti oktatási intézménye. Ugyanabban az évben alapították a görög színház fejlődése szempontjából meghatározó fontosságú Görög Színházi Iskolát is, amely ma az akadémia égisze alatt működik.

Az Akadémián a zenei és színházi képzés mellett a 2000-es évektől kezdődően koreográfia képzés is folyik, illetve 2015 óta kutató és dokumentációs központ is működik. Athénból 20 tehetséges fiatal érkezik, hogy előadásukban görög nyelven láthassuk Madách Imre Az ember tragédiájának athéni színét.

Az athéni, vagyis az ötödik színben a szabadságeszme, az egyenlőség torz megvalósulása taszítja a lelkesült Ádámot csalódottságba, kiábrándultságba. A nép, az egyes ember szabad ugyan jogilag, de valójában mégsem az, hiszen ki van szolgáltatva a gyáva és jellemtelen demagógoknak. Miltiádész, azaz Ádám harcba indul, hogy megvédje városát. Felesége, Éva, és fia, Kimón otthon maradtak. Távolléte alatt a nép fellázad Miltiádész ellen.

Közben megérkezik Lucifer, és közli, hogy Miltiádész megtudta mit tervelnek ellene, és emiatt visszatér a városba. Sebesülten érkezik meg a csatából, a nép pedig tovább forrong. Ádám keserűen látja be, hogy a szabadság elvesztését, a vérpadot azért kell elviselnie, mert nagy eszme lelkesítette. A szabadság eszméje és a nép gyávasága állnak ellentétben ebben a színben.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!