Madách Projekt, 5. szín (forrás: SZFE)

Madách Projekt: íme az ötödik, athéni szín előadói!

Folytatjuk a 10. Színházi Olimpia részeként színpadra állított, nagyszabású nemzetközi színházi vállalás szereplőinek bemutatását: nézzük, kik állítják színpadra Az ember tragédiájának athéni színét a Madách Projekt keretében!

Az 1871-ben alapított Odeion Athinon athéni konzervatórium a modern Görögország legrégebbi előadóművészeti oktatási intézménye. Ugyanabban az évben alapították a görög színház fejlődése szempontjából meghatározó fontosságú Görög Színházi Iskolát is, amely ma az akadémia égisze alatt működik.

Az Akadémián a zenei és színházi képzés mellett a 2000-es évektől kezdődően koreográfia képzés is folyik, illetve 2015 óta kutató és dokumentációs központ is működik. Athénból 20 tehetséges fiatal érkezik, hogy előadásukban görög nyelven láthassuk Madách Imre Az ember tragédiájának athéni színét.

Az athéni, vagyis az ötödik színben a szabadságeszme, az egyenlőség torz megvalósulása taszítja a lelkesült Ádámot csalódottságba, kiábrándultságba. A nép, az egyes ember szabad ugyan jogilag, de valójában mégsem az, hiszen ki van szolgáltatva a gyáva és jellemtelen demagógoknak. Miltiádész, azaz Ádám harcba indul, hogy megvédje városát. Felesége, Éva, és fia, Kimón otthon maradtak. Távolléte alatt a nép fellázad Miltiádész ellen.

Közben megérkezik Lucifer, és közli, hogy Miltiádész megtudta mit tervelnek ellene, és emiatt visszatér a városba. Sebesülten érkezik meg a csatából, a nép pedig tovább forrong. Ádám keserűen látja be, hogy a szabadság elvesztését, a vérpadot azért kell elviselnie, mert nagy eszme lelkesítette. A szabadság eszméje és a nép gyávasága állnak ellentétben ebben a színben.

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.