Madách Projekt 13. szín (forrás: SZFE)

Madách Projekt: íme az űr-szín előadói!

A Madách Projekt keretében június 23-án mutatják be Az ember tragédiáját egy különleges, nemzetközi koprodukcióban: a dráma 13. színét román és georgiai színészhallgatók tolmácsolásában láthatjuk a Hajógyári Szigeten.

A bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC) Románia egyik legfontosabb színházi és filmes egyeteme, nemzetközileg elismert, állami felsőoktatási intézmény, melynek két – színházi és film – karát doktori iskola, pedagógiai intézet és egy Nemzetközi Kutatási és Oktatási Központ (CINETic) egészít ki. 

Az egyetem 16 hallgatója Az ember tragédiája két prágai színét önállóan, az űr-színt a georgiai, az eszkimó-színt pedig a torontói York Egyetem hallgatóival adja elő.

A grúz Színház- és Filmművészeti Egyetem (Shota Rustaveli Theatre and Film State University of Georgia) kizárólag a vizuális és előadóművészeteknek szentelte magát. Az egyetem fő alapítója egy ismert grúz színházi színész és rendező, Lado Meskhishvili volt.

Az egyetem – amely a Kaukázus és Georgia egyik legrégebbi egyeteme – dráma- és filmszínészeket, zenés színházi, báb-, marionett- és pantomimszínészeket, dráma-, film- és televíziórendezőket, operatőröket, színház- és filmkritikusokat, művészettörténészeket, televíziós és egyéb médiaszakembereket, koreográfusokat, turisztikai menedzsereket és a kulturális-oktatási ágazat szakértőit képzi. 

A 13., űr-színben Ádámnak lehetősége van elszakadni a Földtől. Lucifer korán örül: a Föld szellemének hívására Ádám felismeri, hogy vissza kell térnie a földre. Ádám szerint az ember lényege: cél nélkül is küzdeni. Lucifer mindent megtesz, hogy tervétől eltántorítsa, nagyon meggyőző érveket hoz fel, elsorolja Ádám összes kudarcát, de ő mégis vissza akar térni.

További cikkek
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.
Madách-projekt - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 11 ország színházi egyetemeinek részvételével rendezett Madách Projekt a 10. Színházi Olimpia egyik különleges eseménye volt.