Istanbul Aydin Egyetem

Madách Projekt: Ők lesznek a Konstantinápoly-szín előadói

2023-ban, Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából, a 10. Színházi Olimpia keretében mutatják be Az ember tragédiáját tizenkét egyetem színészhallgatóinak közreműködésével. Mutatjuk a Konstantinápoly-szín előadóit!

A Törökország legfiatalabb és egyben legdinamikusabb egyetemén, az Istanbul Aydin Egyetemen zajló művészeti oktatás célja nem csupán a műalkotás létrehozásának hogyanja, hanem olyan innovatív gondolkodású egyéniségek nevelése is, akiknek designtudatossága, a művészetről kialakuló szemléletmódja egyben a társadalmi felelősségérzettel is társul.  

A Madách Projekt keretében létrejövő, monumentális színházi vállalásban az isztambuli egyetem huszonhat hallgatója a Az ember tragédiájának 7., vagyis konstantinápolyi színét adja elő török nyelven.

A projektben résztvevő intézmények mindegyikének lehetőséget biztosítottak arra, hogy külön-külön előadják a rájuk osztott színt, saját elképzelésük szerint; a június 23-i bemutató előtt két hétig pedig a produkció rendezője, Vidnyánszky Attila kovácsolja eggyé a színeket.

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.