Madách Projekt, 1. szín (forrás: SZFE)

Madách Projekt – Varsó mutatja be az első színt

2023-ban, Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából, a 10. Színházi Olimpia keretében tíz külföldi és két magyar egyetem színészhallgatói arra vállalkoznak, hogy egy közös produkció keretében bemutassák Az ember tragédiáját. Mutatjuk az első szín előadóit!

Az egyedülálló nemzetközi színházi produkcióban Madách művének színrevitele teljesen új elképzelésben valósul meg Vidnyánszky Attila rendezésében: a koncepció értelmében minden egyes színt más-más ország színművész hallgatói adják elő az általuk megálmodott díszlettel, jelmezekkel és mindennek megkoronázásaként a saját anyanyelvükön.

A Madách Projekt keretében Vidnyánszky Attila két teljes héten keresztül személyesen, intenzíven foglalkozik a diákokkal, és június végére egységgé kovácsolja az egyetemek által hozott színeket. A közös munka gyümölcseként összeállt darab bemutatójára 2023. június 23-án kerül sor a Hajógyári-sziget egyik csarnokában.

Az első szín – A menny – előadói Varsóból érkeznek Budapestre: a Warszavska Szkola Filmowa tizenhat hallgatója lengyel nyelven mutatja be a közönségnek elképzelését Az ember tragédiájáról.

A főiskolát Maciej Ślesicki filmrendező és Bogusław Linda színész alapította 2004-ben. Egyike a három filmes szakirányú lengyel felsőoktatási intézménynek, és az egyetlen Lengyelországban, amely saját mozival rendelkezik. Az intézmény 2013 októberében indította a videojáték-alkotás szakot, a 2015/2016-os tanévtől pedig angol nyelvű képzést is folytat. A főiskola produkciójában létrejött A mi átkunk című rövidfilmet (rendező Tomasz Sliwinski) 2015-ben a Legjobb rövid dokumentumfilm, A ruha című rövidfilmet (rendező Tadeusz Lysiak) pedig 2022-ben a Legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában jelölték Oscar-díjra. 

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.