Michael Kropf: „Amit ma a táncról tudok, azt Magyarországon tanultam”

A 10. Színházi Olimpia ünnepi záróeseményének koreográfusa, Michael Kropf a Magyar Nemzetnek adott interjújában a június 24-én látható produkciók mellett magyar kötődéseiről is beszélt.

Michael Kropf elmondta, hogy a záróünnepségen a közönség Bartók Béla A csodálatos mandarin és Maurice Ravel Bolero című szerzeményeire készültek táncműveket láthat az InterEUropa Balett előadásában,  a Bécsi Staatsoper Egyesület, az Europabalett St. Pölten, valamint a Sopron Balett közreműködésével.

„Az InterEUropa Balett valójában egy nemzetközi művészcsapat, ami nem a klasszikus értelemben vett társulati formában működik, művészbázisát az adja, hogy az elmúlt évtizedekben – huszonhét évig vezettem együtteseket – a világ legkülönbözőbb helyein fordultam meg táncosként, később pedig balettmesterként.” – árulta el a koreográfus, aki a Magyar Állami Balettintézetben végzett táncosként, ezt követően a Győri Balett, majd a Magyar Állami Operaház tagja volt.

S bátran állíthatom, hogy mindent, amit ma a táncról tudok, azt Magyarországon tanultam.

Miután azonban táncosként fiatalon lesérült, balettmesterként, koreográfusként vagy éppen menedzserként vesz részt a művészeti világban.

„Volt szerencsém együtt dolgozni a nemzetközi balettszcénával, az InterEUropa Balett-tel pedig ezt az utat folytatom. Ezt az együttest ilyen formában, ilyen felállásban biztos, hogy nem ismeri a közönség.”

Michael Kropf további részleteket is megosztott az olvasókkal a Színházi Olimpia záróeseményével kapcsolatban. A csodálatos mandarin kétzongorás előadásban csendül fel, s az is unikális, hogy a Bolero követi majd: eddig Kocsis Zoltán volt az egyetlen művész, aki még azelőtt A csodálatos mandarint zongorán játszotta.

Az interjúban – amely ide kattintva teljes terjedelmében elérhető – olvashatunk még többek között arról is, hogy milyen személyes kötődése van a június 24-i záróünnepségen látható művekhez.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!