Michael Kropf: „Amit ma a táncról tudok, azt Magyarországon tanultam”

A 10. Színházi Olimpia ünnepi záróeseményének koreográfusa, Michael Kropf a Magyar Nemzetnek adott interjújában a június 24-én látható produkciók mellett magyar kötődéseiről is beszélt.

Michael Kropf elmondta, hogy a záróünnepségen a közönség Bartók Béla A csodálatos mandarin és Maurice Ravel Bolero című szerzeményeire készültek táncműveket láthat az InterEUropa Balett előadásában,  a Bécsi Staatsoper Egyesület, az Europabalett St. Pölten, valamint a Sopron Balett közreműködésével.

„Az InterEUropa Balett valójában egy nemzetközi művészcsapat, ami nem a klasszikus értelemben vett társulati formában működik, művészbázisát az adja, hogy az elmúlt évtizedekben – huszonhét évig vezettem együtteseket – a világ legkülönbözőbb helyein fordultam meg táncosként, később pedig balettmesterként.” – árulta el a koreográfus, aki a Magyar Állami Balettintézetben végzett táncosként, ezt követően a Győri Balett, majd a Magyar Állami Operaház tagja volt.

S bátran állíthatom, hogy mindent, amit ma a táncról tudok, azt Magyarországon tanultam.

Miután azonban táncosként fiatalon lesérült, balettmesterként, koreográfusként vagy éppen menedzserként vesz részt a művészeti világban.

„Volt szerencsém együtt dolgozni a nemzetközi balettszcénával, az InterEUropa Balett-tel pedig ezt az utat folytatom. Ezt az együttest ilyen formában, ilyen felállásban biztos, hogy nem ismeri a közönség.”

Michael Kropf további részleteket is megosztott az olvasókkal a Színházi Olimpia záróeseményével kapcsolatban. A csodálatos mandarin kétzongorás előadásban csendül fel, s az is unikális, hogy a Bolero követi majd: eddig Kocsis Zoltán volt az egyetlen művész, aki még azelőtt A csodálatos mandarint zongorán játszotta.

Az interjúban – amely ide kattintva teljes terjedelmében elérhető – olvashatunk még többek között arról is, hogy milyen személyes kötődése van a június 24-i záróünnepségen látható művekhez.

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.