Jelenet a BROS című előadásból - Fotó: Eőri Szabó Zsolt

Romeo Castellucci: „Nem hiszek a művészi aktivizmusban”

Május 23-án és 24-én láthattuk a Nemzeti Színház Színpadán a Bros című előadást a 10. Színházi Olimpia keretében, a MITEM fesztivál meghívására. A darab rendezőjével, Romeo Castelluccival a Magyar Nemzet készített interjút.

„A Brost úgy kell elképzelni, mint egy gépezetet: mindent előre megírtunk, rögzítettünk, és meghatároztunk. A felállított struktúrának megvannak a mintázatai, sarokpontjai, amelyet munkatársaim jól ismernek – ők próbáltak a résztvevőkkel” – mondta Romeo Castellucci, aki a magyar előadás próbáin nem tudott részt venni.

A darab próbafolyamata során a szereplők megkapják és végre is hajtják a kapott utasításokat: a Bros a kötött formának köszönhetően mindig ugyanolyan lesz. Ez a gépezetszerű működés a kontroll metaforája. – árulta el Castellucci, aki azt is elmondta, hogy úgy érzi, hogy a művészi önkifejezés, a szabad véleménynyilvánítás tere egyre szűkösebbé válik, s ez a következő generációra nézve a legveszélyesebb.

„A színház nem csak arról szól, hogy politikai véleményünket kifejezzük. Erre is lehet használni a színpadot, de szerintem elsősorban nem erre való. Az aktivizmus inkább az utcára vagy újságcikkekbe illik, s én magam nem hiszek a művészi aktivizmusban.”

Castellucci megjegyezte: előadásaival szereti azt elérni, hogy a néző ébredjen rá valamire, ezáltal alakítsa a befogadás módját. Nem szereti a provokációt, mert az általában blaszfémiát, vért, meztelenséget jelent, de elmondása szerint a botrány bizonyos fokig szükséges, mert azt kommunikálja a néző felé, hogy figyeljen.

Beszélt még arról is, hogy előadásaiban a maguk pőreségében, esendőségében mutatja meg a különböző emberi testeket: időseket, gyermekeket, betegeket. Az emberiség nem csak a 20–30 éves tökéletes testekből áll, akiket általában megjelenítenek a színpadon:

Az én gondolatmenetem nagyon egyszerű: körülnézek, észreveszem őket magam körül, és bevonom őket a színházi munkába.

– mondta el a lapnak a rendező.

Castellucci beszélt még a mentális és fizikai megterhelésről, valamint arról, hogy a Brost egyfajta kísérletnek tekinti, amellyel megmutatja, hogy az emberek mennyire hatalom- és szabálykövetők.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!