Szarvas József

Szarvas József: „Csoda, ami velem történik”

Szarvas Józseffel, a Nemzeti Színház színművészével 65. születésnapja alkalmából készített interjút az Origo, amelyben szó esett a június 22–24. között a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett viszáki Kultúrpajta Fesztiválról is.

„Tízéves koromban azt képzeltem, hogy népművelő vagy táncdalénekes leszek. Nem az lettem, hanem színész – hasonló mesterség. Aztán azt képzeltem, hogy lesz erdőm, kaszáló. Erdőm, kaszálóm nem lett, de van egy nagy telkem Zsámbékon, amiben van egy csodálatos kertem és gyümölcsfáim.

A gyermeki fantáziám pedig bevonzott olyan csodákat is, mint a Kaszás Attila Pajtaszínház, a Tündérkert, a Nemzeti Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és az akadémiai tagság. Ezeket mind csodaként élem meg az életemben.”– árulta el a színművész.

Olyan korba érkezett – és ez már a Kaszás Attila Pajtaszínház filozófiája is –, hogy szeretné a kultúrát „visszatanulni”. Szerencsésnek érzi magát, hogy találkozott olyan emberekkel, akiktől ezt megteheti.

Június 22–24-én a Kaszás Attila Pajtaszínház is bekapcsolódik a Színházi Olimpia programjába: ezen a három napon szeretnék megmutatni, hogy mi volt a céljuk megalakulásukkor, és milyen utat jártak be.

Kaszás Attila Zsigárdon a nagyapjától örökölt egy házat és közösségi teret varázsolt belőle. Én a saját, romos pajtámból hoztam létre szintén egy közösségi teret.

„Ő is és én is határokon átívelő kulturális kapcsolatokban gondolkodtunk – erről többször beszélgettünk. Ha most visszanézek az elmúlt tizenöt esztendőre, örömmel tölt el, hogy sikerült abban a pici térben, a Kaszás Attila Pajtaszínházban élő kapcsolatot kialakítani a felvidéki Csavar Színházzal, a kárpátaljai Beregszászi Színházzal, az erdélyi Spectrum Színházzal, és most éppen a zentai színházzal tárgyalunk.”– mondta Szarvas József.

A teljes interjú ide kattintva olvasható!

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!