Szarvas József

Szarvas József: „Csoda, ami velem történik”

Szarvas Józseffel, a Nemzeti Színház színművészével 65. születésnapja alkalmából készített interjút az Origo, amelyben szó esett a június 22–24. között a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett viszáki Kultúrpajta Fesztiválról is.

„Tízéves koromban azt képzeltem, hogy népművelő vagy táncdalénekes leszek. Nem az lettem, hanem színész – hasonló mesterség. Aztán azt képzeltem, hogy lesz erdőm, kaszáló. Erdőm, kaszálóm nem lett, de van egy nagy telkem Zsámbékon, amiben van egy csodálatos kertem és gyümölcsfáim.

A gyermeki fantáziám pedig bevonzott olyan csodákat is, mint a Kaszás Attila Pajtaszínház, a Tündérkert, a Nemzeti Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és az akadémiai tagság. Ezeket mind csodaként élem meg az életemben.”– árulta el a színművész.

Olyan korba érkezett – és ez már a Kaszás Attila Pajtaszínház filozófiája is –, hogy szeretné a kultúrát „visszatanulni”. Szerencsésnek érzi magát, hogy találkozott olyan emberekkel, akiktől ezt megteheti.

Június 22–24-én a Kaszás Attila Pajtaszínház is bekapcsolódik a Színházi Olimpia programjába: ezen a három napon szeretnék megmutatni, hogy mi volt a céljuk megalakulásukkor, és milyen utat jártak be.

Kaszás Attila Zsigárdon a nagyapjától örökölt egy házat és közösségi teret varázsolt belőle. Én a saját, romos pajtámból hoztam létre szintén egy közösségi teret.

„Ő is és én is határokon átívelő kulturális kapcsolatokban gondolkodtunk – erről többször beszélgettünk. Ha most visszanézek az elmúlt tizenöt esztendőre, örömmel tölt el, hogy sikerült abban a pici térben, a Kaszás Attila Pajtaszínházban élő kapcsolatot kialakítani a felvidéki Csavar Színházzal, a kárpátaljai Beregszászi Színházzal, az erdélyi Spectrum Színházzal, és most éppen a zentai színházzal tárgyalunk.”– mondta Szarvas József.

A teljes interjú ide kattintva olvasható!

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.