9.8

Táncművészeti különlegességekkel érkezik a Café de la Danse Fesztivál

Igazi táncművészeti csemegét ígér az érdeklődőknek a Café de la Danse nemzetközi kortárstánc-fesztivál június 16. és 18. között: a 10. Színházi Olimpia részeként öt külföldi tánctársulat és egy gitárművész mutatkozik be Kápolnásnyéken.

Francia, német, finn, portugál, ír táncművészek önálló és csoportos produkcióit láthatja a közönség Kápolnásnyéken: a szervező Frenák Társulat választásai szavatolják a különleges mozgásformák és tér-forma rendszerek megjelenését, az akrobatikát, a függesztéseket, az ámultba ejtő látványt, az emberi teljesítőképesség határait feszegető mutatványokat.

A fesztivál előadásai ingyenesen látogathatók, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötöttek.

Különleges cirkuszi produkciót ígér a 9.8. című előadás, amelyet június 17-én 20 órától láthatunk: a két chilei születésű, franciaországi cirkuszi előadóművész, Pablo Peñailillo Soto és Manuel Martinez a fizikai erők átalakulását kutatja.

A kötelet rituális tárgyuknak tekintve ódákat zengenek a gravitációról. Felvetik a test helyének kérdését egy rajtuk kívül álló erővel szemben.

Fizikailag és líraian írják le az archetípus és a rituálé gondolatával átitatott kapcsolatot ember és anyag között.

Egy kötéllel és két testtel a színpadon újrateremtik saját nyelvüket, a pályák, ingák, iránytűk, vonalak és spirálok nyelvét: egy rituális és örökös nyelvet. Itt a gravitáció már nem teher, melyet maguk után húznak, hanem ugródeszka önmaguk mozgatásához.

(Via Magyar Nemzet)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.