InterEUropa Balett: Bolero ((fotó: 4K Media Studio)

Virtuóz zongoristák és balett-táncosok várták a közönséget a Színházi Olimpia záróeseményén

Fergeteges összművészeti esttel ért véget szombaton, Szent Iván éjjelén a 10. Színházi Olimpia: a programsorozat zárásaként a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon négy virtuóz zongoraművész – Bogányi Gergely, Boros Misi, Binder Károly és Varga Gábor –, valamint az InterEUropa Balett táncosai repítették el a közönséget egy zene és tánc által megteremtett álomvilágba, amely utána a sziget fái közt kelt életre.

A nagyszabású gálaműsor elején Bán Teodóra, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója, valamint Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője köszöntötte a jelenlévőket.

Vidnyánszky Attila kiemelte: hálás azért, hogy a 2019 óta szerveződő programsorozat a pandémia és a háború által okozott nehézségek ellenére is megvalósulhatott hazánkban. Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy most, amikor világszerte kapcsolatok szűnnek meg, a fesztiválnak köszönhetően az elmúlt hónapok során mégis tudtak fontos, új együttműködések születni.

Sok ezer résztvevő viszi most el a magyar színház és Magyarország jó hírét, szakembereink odaadásáról, a magyar kultúra nagyságáról beszélnek.

– hangsúlyozta ünnepi beszédében Vidnányszky.

Az est első műsorszámaként Binder Károly Erkel Ferenc-díjas jazz-zongorista és zeneszerző, illetve a műfaj szerelmesei körében szintén jól ismert jazz-zongorista, Varga Gábor idézte meg virtuóz improvizációkkal Bartók Béla zenei világát, amelyet tökéletes harmóniával egészítettek ki a táncművészek érzelemben gazdag, kifejező mozdulatai.

A csodálatos mandarin (fotó: 4K Media Studio)

A gála középső részében Camille Saint-Saëns Az állatok farsangja című, eredetileg szimfonikus zenekarra írt, játékos humorban és harmonikus szépségben egyaránt gazdag, olykor a társadalmat is fricskázó zeneműve szólalt meg a Kossuth-díjas Bogányi Gergely, illetve „a zongora hercegeként” is emlegetett Boros Misi előadásában, akik játékukkal bravúrosan keltették életre a francia zeneszerzőt megihlető állatokat.

Boros Misi és Bogányi Gergely
Boros Misi és Bogányi Gergely

A műsor harmadik részében ismét a férfi-női viszony kérdését boncolgató tematikához kanyarodtak vissza az alkotók. Maurice Ravel Boleróját ezúttal két zongorán, a már említett négy zongoraművész és az InterEUropa Balett táncművészei adták elő.

A Pataki András által rendezett gálaest koreográfusa Michael Kropf volt, a színpadkép részét képező Bogányi-zongorák formavilágával tökéletesen harmonizáló, futurisztikus hatást keltő látványt pedig Tóth Kázmér díszlettervező, Friderike Singer jelmeztervező és Madarász János fénytervező álmodta meg.

(Via Magyar Nemzet)

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.