Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

A Színházi Olimpia után már a jubileumi évadra készül a Miskolci Nemzeti

Június 30-án lezárta évadát a Miskolci Nemzeti Színház: az eseményen a díjak kiosztása mellett ismertették a jubileumi, 200. évad tervezett programjait is. A teátrum öt előadást is vendégül látott a 10. Színházi Olimpia keretében.

Kétszáz évvel ezelőtt, 1823. augusztus 24-én 17 órakor kezdődött a miskolci színház története, azóta élteti a teátrumot a város szeretete, azóta nem lankad a közönség támogatása. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy amikor nehéz időszak elé néztek, – járványhelyzet, energiaválság – a nézők nem hagyták magukra a mai Magyarország területének első magyar nyelven játszó kőszínházát, és támogatásukkal elősegítették a teátrum zavartalan működését.

Az évad színművésze Börcsök Olivér lett, a legjobb táncművész Harangozó Lili, a legjobb zenekari művész Váradi Zoltán, a legjobb énekkari művész pedig Zamatócky Florianna. A vezetőség által odaítélt Spiritus díjat idén Siba Noémi gazdasági asszisztens kapta. A Művészeti Tanács díjával Orehovszky Zsófia ügyelőt jutalmazták.

A színház az idei évadban is elindította saját online közönségszavazását, melynek során a nézők az évad kedvenc előadását, valamint kedvenc színművészét és színművésznőjét választották meg: az idei befutó A falu rossza előadás lett Mohácsi János rendezésében, a közönség pedig Börcsök Olivért és Mészöly Annát választotta kedvencének az idei évadban.

Az Észak-Magyarország által alapított és indított szavazáson szintén voksolhattak a színházkedvelők kedvenc színművészükre. Idén ez Rózsa Krisztián színművész lett. A díjat Hajdu Mariann, a lap szerkesztője adta át.

Dr. Losó József és családja már tíz éve a Miskolci Nemzeti Színház támogatói, akik évről évre díjjal jutalmaznak egy-egy színművészt azt általuk alapított díjjal. Idén Farkas Sándor színművészvehette át az elismerést, valamint rendhagyó módon egy előadást is jutalmaztak a díjjal, méghozzá a Szabó Máté rendezésében készült Jézus Krisztus Szupersztár rockoperát.

Három Örökös tagot avatott idén a miskolci színház: Seres Ildikó színművésznőt, aki 1992 óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja, Kincses Károly színművészt, aki 1999-től társulati tag, és Guzi Emese művészeti titkárt, aki 1981-től a miskolci színház tagja.

Az évad legjobb műszaki dolgozója címet Madzin Ágnes öltöztető tárvezető és Tóth Krisztián Tibor műszaki titkár nyerte el idén.

A nyár folyamán vendégszereplésre is készül a társulat: A miniszter félrelép című előadás augusztus 18-án lesz látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon, szeptember elsején pedig a VIDOR Fesztiválon kacagtatják majd a közönséget.

A teátrum a 10. Színházi Olimpia keretében öt előadást látott vendégül: a miskolci közönség erdélyi, svájci és izraeli produkciókat is láthatott. A színház társulata pedig sikerrel szerepelt az olimpia keretében megrendezett Országos Színházi Találkozón Debrecenben: Feketeszárú cseresznye című előadásuk aratta a legnagyobb közönségsikert a fesztiválon.

Augusztus 24-én nagyszabású ünnepséggel készül a teátrum a bicentenárium alkalmából: egykori előadásplakátokból nyílik kiállítás, bemutatják Fedor Vilmos és Somorjai Lehel Színház a város tenyerén című könyvét a miskolci színház kétszáz éves történelméről, A tatárok Magyarországban díszelőadás – épp ahogy 1823. augusztus 24-én – 17 órakor kerül bemutatásra, este pedig a társulat egykori és jelenlegi tagjai adnak ünnepi koncertet, majd Miskolc város polgáraival együtt elfújják a kétszáz gyertyát a színház születésnapit „tortáján”.

A 2022/2023-as évadban 318 előadást tartott a színház, ezeket több mint 100.000 néző tekintette meg. Előadásaikat számtalan díjjal jutalmazták az ország különböző fesztiváljain.

További cikkek
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.
Madách-projekt - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 11 ország színházi egyetemeinek részvételével rendezett Madách Projekt a 10. Színházi Olimpia egyik különleges eseménye volt.