Fotó: Dömötör Ede

Olimpiai előadással nyitotta meg évadát az Esztergomi Várszínház

Június 30-án Schwechtje Mihály filmrendező színpadi művével, Az örökséggel zárult a 10. Színházi Olimpia programsorozata Esztergomban. Az előadás egyben a várszínház nyári évadának nyitánya volt.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számukra, a városnak, a helyi kultúrát szerető a közönségnek, hogy ők is részesei lehetnek ennek az elismert nemzetközi szakmai seregszemlének, hiszen az 58 ország 400 társulatának 7500 fellépőjét felvonultató fesztiválnak lehettek egyik otthona, vendéglátója, olyan városok között, mint Győr, Miskolc és Debrecen.” – nyilatkozta a teátrum igazgatója, Horányi László az Esztergomi Várszínház részvételéről a 10. Színházi Olimpián.

A Komáromi Jókai Színház társulatának előadása – amelyet Rédli Károly rendezett – 2020-ban a Legjobb magyar dráma díját nyerte el. Az örökség megtörtént esetet dolgoz fel.

A történet főszereplője, Szabó András gyerekorvos, anyja halála miatt érkezik vissza Németországból szülőfalujába, hogy rendezze az családi hagyatékkal kapcsolatos intéznivalókat, többek közt az anyja által ráhagyott gyerekorvosi praxist. Bár Andrásnak esze ágában sincs maradni, vagy beleavatkozni a falu életébe, elkerülhetetlen lesz a szembesülés az ott folyó eseményekkel.

A darab és az előadás bátran, néha brutálisan nyersen, tabukat döntögetően beszélt, s szólt őszintén, drámaian minden dialógusa.

– olvashatjuk a várszínház sajtóközleményében.

„A nézők sem maradhattak ki sem a történetből, sem abból, hogy lélekben döntsenek, állást foglaljanak. Értékrendről, bűnről, bűnhődésről, kirekesztésről, felelőségvállalásról, érdektelenségről, törvényekről, vagy törvénytelenségről. A közönség Esztergomban a megrendítő, húsba-lélekbe vágó katarzis mellett nagy tapssal jutalmazta a színészek magas szintű, sziporkázóan parádés teljesítményét, amely emlékezetessé tette a produkciót a Színházi Olimpia jegyében.”

Az Esztergomi Várszínház nyári évadának részletes programja, valamint további információk ide kattintva olvashatók.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!