Fotó: Dömötör Ede

Olimpiai előadással nyitotta meg évadát az Esztergomi Várszínház

Június 30-án Schwechtje Mihály filmrendező színpadi művével, Az örökséggel zárult a 10. Színházi Olimpia programsorozata Esztergomban. Az előadás egyben a várszínház nyári évadának nyitánya volt.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számukra, a városnak, a helyi kultúrát szerető a közönségnek, hogy ők is részesei lehetnek ennek az elismert nemzetközi szakmai seregszemlének, hiszen az 58 ország 400 társulatának 7500 fellépőjét felvonultató fesztiválnak lehettek egyik otthona, vendéglátója, olyan városok között, mint Győr, Miskolc és Debrecen.” – nyilatkozta a teátrum igazgatója, Horányi László az Esztergomi Várszínház részvételéről a 10. Színházi Olimpián.

A Komáromi Jókai Színház társulatának előadása – amelyet Rédli Károly rendezett – 2020-ban a Legjobb magyar dráma díját nyerte el. Az örökség megtörtént esetet dolgoz fel.

A történet főszereplője, Szabó András gyerekorvos, anyja halála miatt érkezik vissza Németországból szülőfalujába, hogy rendezze az családi hagyatékkal kapcsolatos intéznivalókat, többek közt az anyja által ráhagyott gyerekorvosi praxist. Bár Andrásnak esze ágában sincs maradni, vagy beleavatkozni a falu életébe, elkerülhetetlen lesz a szembesülés az ott folyó eseményekkel.

A darab és az előadás bátran, néha brutálisan nyersen, tabukat döntögetően beszélt, s szólt őszintén, drámaian minden dialógusa.

– olvashatjuk a várszínház sajtóközleményében.

„A nézők sem maradhattak ki sem a történetből, sem abból, hogy lélekben döntsenek, állást foglaljanak. Értékrendről, bűnről, bűnhődésről, kirekesztésről, felelőségvállalásról, érdektelenségről, törvényekről, vagy törvénytelenségről. A közönség Esztergomban a megrendítő, húsba-lélekbe vágó katarzis mellett nagy tapssal jutalmazta a színészek magas szintű, sziporkázóan parádés teljesítményét, amely emlékezetessé tette a produkciót a Színházi Olimpia jegyében.”

Az Esztergomi Várszínház nyári évadának részletes programja, valamint további információk ide kattintva olvashatók.

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.