Szolnoki Szigligeti Színház (fotó: Szigligeti SzínházI

Sikeres évadot zárt a Szolnoki Szigligeti Színház

A Szigligeti Színház megtartotta évadzáró ülését: a szolnoki teátrum két előadást is vendégül látott a 10. Színházi Olimpia keretében.

A 2022/2023-as évadban a társulat birtokba vehette az új színházépületét, melyet ünnepélyes keretek között avattak fel. Az évadot a Liliomfi című bemutatóval nyitották meg, Keresztes Attila rendezésében. Az évad elején készült el új, Ágacska című gyerekdarabjuk is, amelyet Márkó Eszter rendezett.

Novemberben A király beszéde aratott hatalmas sikert a szolnoki nézők körében, Dicső Dániel rendezésében. Műrciusban mutatták be Csiszár Imre rendezésében az Egy lócsiszár virágvasárnapját, majd pedig a Koldusoperát, amelyet Eszenyi Enikő  állított színpadra. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója április 28-án A fösvény volt Szabó Máté rendezésében.

A Színműhelyben a New York-i komédiát mutatták be Szurdi Miklós rendezésében: ezt a következő évadban is műsorra tűzik majd.

A 2022/2023-es évadban is több meghívott vendégművész és rendező gazdagította jelenlétével a színház életét: Keresztes Attila, Dicső Dániel, Eszenyi Enikő, Szabó Máté, Szurdi Miklós, Mucsi Zoltán, Schnell Ádám, Kaszás Mihály, Reider Péter vett részt a teátrum munkájában.

A Veres1Színház három előadással – A padlás, az Egérfogó és az Anconai szerelmesek című produkcióival – érkezett Szolnokra.

A 10. Színházi Olimpia keretében vendégük volt a Tomcsa Sándor Színház Nyolckor a bárkán című mesejátéka, valamint a Petrozsényi Színház Csoda című produkciója is Molnár László rendezésében. A darabot románul, magyar felirattal láthatták a nézők. A Szigligeti Színház is vendégeskedett a Színházi Olimpia keretein belül az Országos Színházi Szemlén Debrecenben, Az öldöklés istene című produkcióval.

Tizenharmadik alkalommal rendeztüék meg az Ádámok és Évák Ünnepét, amelyen idén 180 diák vett részt. A program keretében a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megnézzék a Fösvény című előadást.

A Szigligeti Színház otthont adott a Területi Príma Gálának, az Idősek Világnapi rendezvénynek, Szolnoki Szimfonikus koncerteknek, a Magyar Kultúra Napja rendezvénynek, a Roma Kultúra Napjának, a Teátrum Gálának, az Országos néptáncfesztiválnak és a Petőfi 200 nagy sikerű rendezvénysorozatnak.

A következő évadban hat nagyszínpadi bemutatóval készülnek: a Lila ákác, az Eldorádó, a Hajmeresztő, a Figaro házassága – avagy egy őrült nap és a Függöny fel című előadásokkal. A gyerekeknek pedig az Aranykulcsocska című mesejátékot mutatják be.

Az idei évadból három műsor – Ágacska, A király beszéde és A fösvény – marad műsoron. A következő évadban a Színműhelyben tovább játsszák a New York-i komédiát, az Antigonét, a Névtelenült és Az öldöklés istenét, valamint bemutatják a Tercett – Móricz Zsigmond szerelmei című színpadi játékot is.

A társulat díjait az évadzáró társulati ülésen adják majd át.

Barabás Botond igazgató, az idei évvel megalapította a Szendrey Brigitta-díjat, amelyet a színház egyik nagyszerű kollégájáról nevezett el. Szendrey Brigitta hosszú éveken át volt oszlopa a Szigligeti Társulatának „láthatatlan” munkájával, és akit tragikus hirtelenséggel, fiatalon veszített el színházunk közössége.

A díj jutalmazza azon nem művészi tevékenységet ellátó személyeket, akik a kollégáik által is elismert, kiemelkedő tevékenységükkel segítik a színház művészeti tevékenységét.

Minden évben, az évad lezárása előtt, a színház előadásainak létrehozásában közreműködők titkos szavazással leadják szavazatukat a színház egy, nem művészi tevékenységet ellátó személyre, akit a díj elnyerésére érdemesnek tart. A legtöbb szavazatot nyert személy elnyeri a Szolnoki Szigligeti Színház Nonprofit Kft emblémájával ellátott emléktárgyat.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!