Jelenet a Fodrásznő című előadásból - fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Fodrásznővel indul a beregszászi színház ünneplése

Október 19-án 19 órától láthatjuk a 10. MITEM keretében a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, Viktor Rizsakov rendezését, a Fodrásznő című előadást.

Irina, a fodrásznő, feltétel nélkül hisz a tiszta és őszinte szerelemben. Kitalál magának egy sztorit egy férfiről, aki a börtönben ül. Ennek a férfinak megbocsát, többször is, még a végén is, amikor az meg akarja ölni. Hogy mi a valóság, és mi a képzelet játéka, azt mindenki maga döntheti el. Irina azért ragaszkodik ehhez a férfihoz, mert ő adja meg neki a szabadság érzését. Vannak az életében más férfiak is: a tűzoltó, a régi kuncsaft, vagy Irina első férje, az elvetélt részeges művész, aki csak gyötri szegény nőt… De hol a szabadság érzése?

A boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg a kisemberek tragédiáját gogoli groteszkséggel ábrázoló Fodrásznő. A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalom, amely a rendező, Viktor Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága, az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá.

A magyarországi ősbemutató 2009-ben a debreceni Csokonai Színház volt. A Fodrásznő nyerte 2010-ben a X. POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) legjobb előadásának díját, Szűcs Nelli pedig a legjobb női alakítás díját kapta. Az előadás számos fesztiválon vendégszerepelt: REFLEX Nemzetközi Színházi Biennále (Sepsiszentgyörgy), Panorama Fesztivál (Minszk), Volkov Fesztivál (Jaroszlavl), GogolFest (Kijev) Béjaia-i Nemzetközi Színházi Fesztivál (Algéria).

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!