Jelenet a Fodrásznő című előadásból - fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Fodrásznővel indul a beregszászi színház ünneplése

Október 19-án 19 órától láthatjuk a 10. MITEM keretében a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, Viktor Rizsakov rendezését, a Fodrásznő című előadást.

Irina, a fodrásznő, feltétel nélkül hisz a tiszta és őszinte szerelemben. Kitalál magának egy sztorit egy férfiről, aki a börtönben ül. Ennek a férfinak megbocsát, többször is, még a végén is, amikor az meg akarja ölni. Hogy mi a valóság, és mi a képzelet játéka, azt mindenki maga döntheti el. Irina azért ragaszkodik ehhez a férfihoz, mert ő adja meg neki a szabadság érzését. Vannak az életében más férfiak is: a tűzoltó, a régi kuncsaft, vagy Irina első férje, az elvetélt részeges művész, aki csak gyötri szegény nőt… De hol a szabadság érzése?

A boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg a kisemberek tragédiáját gogoli groteszkséggel ábrázoló Fodrásznő. A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalom, amely a rendező, Viktor Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága, az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá.

A magyarországi ősbemutató 2009-ben a debreceni Csokonai Színház volt. A Fodrásznő nyerte 2010-ben a X. POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) legjobb előadásának díját, Szűcs Nelli pedig a legjobb női alakítás díját kapta. Az előadás számos fesztiválon vendégszerepelt: REFLEX Nemzetközi Színházi Biennále (Sepsiszentgyörgy), Panorama Fesztivál (Minszk), Volkov Fesztivál (Jaroszlavl), GogolFest (Kijev) Béjaia-i Nemzetközi Színházi Fesztivál (Algéria).

További cikkek
NM_ajanlo_XI_3
Miért aktuális ma Gogol Revizorja? Miért nézzünk Molnár Ferenc-darabot? Mitől élvezetes a mese műfaja? Megjelent a Nemzeti Magazin legfrissebb száma.
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.