Jelenet A Mester és Margarita című előadásból – fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Mester és Margarita – Vigyázat, kifolyt a napraforgóolaj!

Mihail Bulgakov regényét már többször adaptálták színpadra, ezúttal Alekszandar Popovszki, macedón rendező vitte színre a nem mindennapi, fekete mágiával átszőtt történetet. A bemutatót 2021. szeptember 1-én tartották a Nemzeti Színházban. A darabot a teátrum Showcase-programjának részeként láthattuk a 10. MITEM-en. A közönséget rendkívüli látvány fogadja, mikor belép a nézőtérre: az egész színháztermet behálózzák a mértanilag precízen felfüggesztett kötelek, ezzel behatárolva horizontálisan és vertikálisan is a játszóteret. Orosz-Bogdán Noémi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves dramaturg-hallgatójának írása.

Három szálon, és több idősíkon fut a cselekmény, folyamatosan váltakoznak a helyszínek, a korszakok és a szereplők. Hontalan Ivan, egy fiatal költő, Woland, a fekete mágus, és Poncius Pilátus, Judea ötödik helytartója vezetik végig a nézőket a varázslatokkal és rejtélyekkel átszőtt történeten. Míg Ivan megmagyarázhatatlan dolgokra keres választ a jelenben, addig Woland mindent megtesz azért, hogy fenekestül felforgassa a moszkvai polgárok letét. Poncius Pilátus legnehezebb napjai pedig egy elfeledett író, a Mester regénye által elevenednek meg.

Szokatlanul indul az első jelenet: egy koporsót cipelő gyászmenet vonul át a színpadon. Furcsaságok egész sora pereg le a nézők szeme előtt, de a jelenet végére már csak a koporsó szélén ülő Margarita (Szász Júlia) marad a színpadon, aki a szerelme regényének utolsó oldalait tartja a kezében.

Egy villódzó fényjáték kíséretében a visszafelé mozgó és beszélő színészek egy korábbi eseményhez repítenek bennünket, és mint egy második kezdet, valóban elindul a cselekmény. Megjelenik Ivan (Mészáros Martin) és Berlioz (Kristán Attila), akik egy padon ülve arról vitatkoznak, hogy létezik-e Isten. Körülöttük zajlik az élet, minden a legnagyobb rendben megy, amíg be nem száll a társalgásba Woland (Bordás Roland). A titokzatos, ám mégis átlagosnak tűnő ember prófétaként jósolja meg, hogy Berlioz még aznap fejét és életét veszti egy napraforgóolaj-tócsa miatt. Innentől kezdve a történet linearitását csupán egy-egy visszaemlékezés szakítja meg.

Bulgakov regényének aprólékos kidolgozottsága miatt több lehetőség közül lehet választani, hogy melyik karakterre kerüljön a legnagyobb hangsúly. Az előadás alkotói Wolandot, a fekete mágust állították a középpontba. A Sátánt játszó színész fiatalsága szembetűnő és elgondolkodtató. A karakter bölcsessége, az egész világ feletti hatalma és a mindent látó tekintete azt sugallja, hogy sok mindent megélt már. Viszont ugyanúgy lehet kortalan a megtestesült gonosz, ahogy a megtestesült jó is.

Woland a bandájával együtt – Behemót (Szép Domán), egy nagyra nőtt macska, Azazello (Rácz József), Hella (Barta Ágnes) és Korovjov (Kovács. S. József) – beveszi a várost. Embereket tüntetnek el, másokat az orruknál fogva vezetnek. A műsorukban pitiáner trükkök után Woland beveti a fekete mágiát: hamist pénzt szór az embereknek, és leválasztja a színházigazgató fejét a testéről. „– Hogy van a feje? – Kívül vagy belül?”

Ivan kalandjai során végigkövethetjük, hogy mi történik a szerencsétlen Berliozzal, és alaposan megismerjük a környezetet, ami ellehetetlenítette a Mester munkásságát. Barátja halála után őrültnek hiszik, és bekerül arra a Klinikára, ahol a Mestert is ápolják. Ő éri el, hogy megnyíljon, és a múltjáról meséljen az az ember, aki még a nevéről is lemondott. A Mester elmondja, hogyan ismerkedett meg Margaritával, és mi késztette arra, hogy elégesse élete főművét.

Jelenet A Mester és Margarita című előadásból – fotó: Eöri Szabó Zsolt

Poncius Pilátus (Rátóti Zoltán) napok óta szörnyű fejfájással küzd. Ez akkor is így van, mikor először vezetik elé Jesuát (Berettyán Sándor), a csodatevőt. Poncius Pilátus megadja a lehetőséget az embereknek, hogy felmentsék az ártatlan halálraítéltet, de nem kegyelmeznek. Megjelenik a jól ismert Golgota kép a három kereszttel. Jesua a középsőn leheli ki lelkét hosszú szenvedés után. Pilátus vállát évezredes teher nyomja. Fel lehet-e menteni azt az embert, aki meggátolhatta volna a Megváltó halálát, mégsem tette? Margarita bánatában leborul a keresztre feszített Jesua előtt.

A jelenetek egymásba folynak, sokszor egy-egy mondaton keresztül kapcsolódnak össze. Az előadást letisztult díszlet jellemzi. Akár csak a jelmezeknél, itt is az alapszíneken van a hangsúly: piros, fekete, fehér, zöld. Az a néhány fa, az élesen világító hold, a hétköznapi pad, a steril kórházi ágy, az elnyújtott vagy éppen az apró szobába összezsugorított terek tökéletesen illenek ehhez a tűzzel teli történethez.

Különböző stílusú zenék kísérik a mozgalmas cselekményt. A színes válogatásban többek között elhangzik a Daddy Cool, az I Will Survive, és egy részlet a Varázsfuvolából – még Jesua is basszusgitárt ragad, mikor kilép a saját történetéből. A legfontosabb pillanatokban viszont a csend ural mindent: Jesua némán tűri kínjait a kereszten, és Ivan kétségbeesésében hiába ordít, nem jön ki hang a torkán.

A hold állandó eleme a térnek. A fénye hívogató, Margaritát is magához csábítja, aki Woland varázskenőcse miatt láthatatlanul repül át a nyüzsgő város felett. Margarita a fekete mágushoz tart, mert abban bízik, hogy ő majd a segítségére lesz a Mester felkutatásában. Egy bálba csöppen, ahol csillogó ruhájában házigazdát kell játszania. A meghívottak nem evilági lények, amit gyönyörűen jelképeznek a kezükben tartott fehér anyaggal leborított léggömbök. Felszállnának a magasba, de valami mindig visszarántja őket.

A bál után teljesíti Woland Margarita kívánságát. Megjelenik a Mester és a megsemmisített regény is előkerül, hiszen: „A kézirat sosem ég el.”

A záróképben Woland a kifeszített köteleket maga felé húzza – végül minden szál az ő kezébe fut. Felborul a rend, összekuszálódnak a történetek, és elveszik a dolgok bizonyossága. Ezzel lehetőséget ad arra, hogy elkezdődjön a világban valami új, valami jobb.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!