Jelenet a Dzsut című előadásból (forrás: MITEM)

Baskír drámát is láthatunk a MITEM-en

Október 10-én 19 órakor lép színpadra a baskír Mazsit Gafuri Baskír Állami Akadémiai Dráma Színház társulata Olzsasz Zsanajdarov drámaíró Dzsut című darabjával.

Olzsasz Zsanajdarov, a fiatalon, már 35 évesen kultikussá vált kazah származású szerző darabjait számos oroszországi és külföldi színházban színpadra állították. A szerző által eddig írt hat színmű közül elsősorban a Dzsut (2013) keltette fel a kazahsztáni színházak figyelmét. Ez érthető is, hiszen az 1930-as évek kazahsztáni éhínségének témáját dolgozza fel. A szerző úgy nyilatkozott, hogy régóta szerette volna a kazah nép e tragikus korszakát megörökíteni, mivel ez a téma szinte soha nem jelenik meg a kortárs irodalomban.

„Engem az emberi élet érdekel az útkeresésével, a reményeivel, a hiábavalóságával, a fájdalmával, a szerelmével és a gyengeségével együtt. Az élő valóság érdekel a maga megfejtetlen sokszínűségében.”

– vallja Zsanajdarov.

A Dzsut című dokumentumdráma két cselekményszálon fut párhuzamosan. Az egyik a mai Moszkvában játszódik, és középpontjában Jerbol, a kazahsztáni éhínség áldozatainak unokája, valamint Jelena, egy fővárosi újságírónő párbeszéde áll. A másik történetszál az 1930-as évekbe visz bennünket vissza, amikor az országban éhínség tombolt, és Ahmet, illetve Saule családja borzalmas tragédiát élt át.

Az előadás – amelyet a MITEM-en a SYNERGY World Festival részeként láthatunk – kazah része baskír nyelven játszódik, a moszkvai rész pedig oroszul. Az előadás díjat kapott a Cseljabinszk Nemzetközi Fesztiválon (2016), és szerepeltaz összoroszországi Arany Maszk Fesztivál jelöltjeinek hosszú listáján (2016).

Az előadásra jegyek ide kattintva még elérhetők!

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!