Jelenet a Macbett című előadásból
Jelenet a Macbett című előadásból

Világhírű táncegyüttest és egy páratlan rendezőt is vendégül lát a Miskolci Nemzeti Színház

Egy páratlan rendező, egy világhírű táncegyüttes, és két újrafogalmazott klasszikus. A 10. Színházi Olimpia keretében Svájcból, Izraelből és Romániából érkeznek társulatok az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színházba.

Marthaler Miskolcon

Senki sem számított pandémiára, amikor Christoph Marthaler egy gyógyszertár díszletei közé tervezte új bemutatóját és megkezdte a próbákat. A steril, semleges patikai környezet volt az a közeg, amely felől Marthaler értelmezte a művészi rokonlélek, Dieter Roth írásait. A sírás (A sejtés) tipikus marthaleri groteszkkel és helyzetkomikummal érkezik Miskolcra a Színházi Olimpia keretein belül.

Vendégségben a Vertigo

A Vertigo Dance Company egyike Izrael négy vezető táncegyüttesének, amely folyamatosan meghívást kap a legrangosabb nemzetközi fesztiválokra, a világ legismertebb színházaiba. A Színházi Olimpia keretében az együttes Pardes című táncelőadását láthatja a Miskolcra látogató közönség. A Pardes olyan műalkotás, amelyben a test összekapcsolódik a belső spirituális rétegeivel – minden egyes ember/táncos belsejével, miközben egy közös kárpitba szövődik.

Purcărete és a Macbeth 

Eugène Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Egy mesteri előadás, amely ékes jelét adja, mekkora élvezet Silviu Purcărete számára a színpadon dolgozni! Bámulatos, mekkora beleéléssel és szenvedéllyel épít fel minden egyes szerepet. Egy totális előadás, amelyben már csak a díszlet (Helmut Stürmer munkája) és a jelmezek (Lia Manțoc munkája) látványa kényeztetés a szemnek.

Orwell és az Olimpia 

Az Európa-szerte híres Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata zenei-koreográfiai teljesítményével olyan előadást hozott létre, Puskás Zoltán rendezésében, amely bármelyik Broadway színpadon megállná a helyét. George Orwell 1945-ben kiadott szatirikus kisregénye, az Állatfarm tulajdonképpen a sztálini Szovjetunió allegóriája és kritikája, tágabb értelemben viszont azt a gondolatot járja körül, hogy egy eredetileg szép és nemes elképzelés hogyan válik totális diktatúrává. Tudhatjuk előre, hogy milyen előzmények vezetnek egy ilyen rendszer kiépítéséhez?

További cikkek
Madách-projekt - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 11 ország színházi egyetemeinek részvételével rendezett Madách Projekt a 10. Színházi Olimpia egyik különleges eseménye volt.
Vidnyánszky Attila a Színházi Olimpia és a MITEM művészeti vezetője a sajtótájékoztatón, 2023. szeptember 4., Nemzeti Színház - Fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház 2023. szeptember 30–október 23. között megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). 
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.