Fotó: tnsj.pt

A portói Sao Joao Nemzeti Színház nyitja a vendégelőadások sorát Kolozsváron

A Kolozsvári Állami Magyar Színház tavaly decemberben ünnepelte fennállásának 230. évfordulóját, ennek jegyében számos külföldi és romániai vendégelőadással szeretne kitekintést nyújtani a kortárs színházi folyamatokra – áll az intézmény szerdai közleményében.

Április és november között Portóból, Barcelonából, Budapestről és Kijevből láthat vendégelőadásokat a kolozsvári közönség, és a temesvári, szatmárnémeti és sepsiszentgyörgyi társulatok is színpadra lépnek.

A vendégjátékok sorát a portói Sao Joao Nemzeti Színház előadása nyitja, mely Arthur Miller klasszikusát, A salemi boszorkányokat viszi színpadra a színház művészeti igazgatójának, Nuno Cardosonak a rendezésében. A portugál nyelvű előadás április 22-én és 23-án este 7 órától a színház nagyszínpadján látható magyar, román és angol feliratozással.

A portói színház ajánlójában emlékeztet, hogy az 1953-ban bemutatott művét a szerző allegóriának szánta az Amerika szívét elemésztő mccarthyzmus sötétségére, melynek maga is áldozatul esett. „Ezzel a darabbal folytatja Nuno Cardoso a közösségi élet alapjait feltáró vizsgálódásait, az ember mint társadalmi lény vakságának tanulmányozását” – mutatnak rá.

Nuno Cardoso rendező neve nem ismeretlen a kolozsvári közönségnek, 2019-ben, az Európai Színházi Unió 18. Fesztiválján az ő rendezésében láthatták a Danton halála című előadást. Cardoso jelenleg az egyik legkeresettebb és legaktívabb portugál rendező, akinek személyes és következetes esztétikai világában egyaránt megférnek a kortárs és a klasszikus szövegek. „Egyforma könnyedséggel rendez kifinomult színházi előadásokat és kísérleti közösségi projekteket, profi és amatőr színészek részvételével” – áll a közleményben.

A 100 éves Sao Joao Nemzeti Színházról azt írják, hogy Porto városának kezdeményezésére alakult, majd 1992-ben Portugália színháza lett, miután az állam megvásárolta és felújította az épületet. „Ezzel együtt vált a demokratikus Portugália első nemzeti színházává, amely fontos szerepet játszik a kulturális decentralizációban” – mutat rá a közlemény, mely szerint az intézmény az Európai Színházi Unió tagja és az Európa Színháza címmel is büszkélkedhet.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház olyan előadásokat hoz a Színházi Olimpiára, mint a Puskás Zoltán rendezte Állatfarm, Ionesco Macbettje Silviu Purcărete rendezésében, vagy Tompa Gábor nemzetközi koprodukcióban megvalósult Aiszkhülosz adaptációja, a Prométheusz’ 22.

(Via MTI)

További cikkek
Berecz András – fotó: Eöri Szabó Zsolt
A Színházi Olimpia keretében megrendezett Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál házigazdáját arról is kérdeztük, megférhet-e hat dudás egy csárdában.
Ifjú barbárok - jelenet - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Négy alkalommal is láthatjuk az Ifjú barbárok című előadást a Nemzeti Színházban november 28. és december 1. között.
A kaposvári Csiky Gergely Színház - fotó: Varga György / MTI
A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseménye, az Országos Színházi Találkozó 2024. június 10. és június 16. között Kaposváron kerül megrendezésre.