Fotó: tnsj.pt

A portói Sao Joao Nemzeti Színház nyitja a vendégelőadások sorát Kolozsváron

A Kolozsvári Állami Magyar Színház tavaly decemberben ünnepelte fennállásának 230. évfordulóját, ennek jegyében számos külföldi és romániai vendégelőadással szeretne kitekintést nyújtani a kortárs színházi folyamatokra – áll az intézmény szerdai közleményében.

Április és november között Portóból, Barcelonából, Budapestről és Kijevből láthat vendégelőadásokat a kolozsvári közönség, és a temesvári, szatmárnémeti és sepsiszentgyörgyi társulatok is színpadra lépnek.

A vendégjátékok sorát a portói Sao Joao Nemzeti Színház előadása nyitja, mely Arthur Miller klasszikusát, A salemi boszorkányokat viszi színpadra a színház művészeti igazgatójának, Nuno Cardosonak a rendezésében. A portugál nyelvű előadás április 22-én és 23-án este 7 órától a színház nagyszínpadján látható magyar, román és angol feliratozással.

A portói színház ajánlójában emlékeztet, hogy az 1953-ban bemutatott művét a szerző allegóriának szánta az Amerika szívét elemésztő mccarthyzmus sötétségére, melynek maga is áldozatul esett. „Ezzel a darabbal folytatja Nuno Cardoso a közösségi élet alapjait feltáró vizsgálódásait, az ember mint társadalmi lény vakságának tanulmányozását” – mutatnak rá.

Nuno Cardoso rendező neve nem ismeretlen a kolozsvári közönségnek, 2019-ben, az Európai Színházi Unió 18. Fesztiválján az ő rendezésében láthatták a Danton halála című előadást. Cardoso jelenleg az egyik legkeresettebb és legaktívabb portugál rendező, akinek személyes és következetes esztétikai világában egyaránt megférnek a kortárs és a klasszikus szövegek. „Egyforma könnyedséggel rendez kifinomult színházi előadásokat és kísérleti közösségi projekteket, profi és amatőr színészek részvételével” – áll a közleményben.

A 100 éves Sao Joao Nemzeti Színházról azt írják, hogy Porto városának kezdeményezésére alakult, majd 1992-ben Portugália színháza lett, miután az állam megvásárolta és felújította az épületet. „Ezzel együtt vált a demokratikus Portugália első nemzeti színházává, amely fontos szerepet játszik a kulturális decentralizációban” – mutat rá a közlemény, mely szerint az intézmény az Európai Színházi Unió tagja és az Európa Színháza címmel is büszkélkedhet.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház olyan előadásokat hoz a Színházi Olimpiára, mint a Puskás Zoltán rendezte Állatfarm, Ionesco Macbettje Silviu Purcărete rendezésében, vagy Tompa Gábor nemzetközi koprodukcióban megvalósult Aiszkhülosz adaptációja, a Prométheusz’ 22.

(Via MTI)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!