Színház- és táncművészeti remekek Miskolcon a Színházi Olimpia keretében

Egy páratlan rendező, egy világhírű táncegyüttes, és két klasszikus parádésan újrafogalmazva. Áprilisban és májusban Miskolc igazi művészeti központtá válik, ugyanis a Svájcból, Izraelből és Romániából érkező társulatok az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színházba hozzák fergeteges produkcióikat a 10. Színházi Olimpia keretében.

A sírás (A sejtés)

A világhírű Christoph Marthaler rendező előadásai világszerte fesztiválok meghívott darabjai. A sírás (A sejtés) című darab, amely Dieter Roth szövege alapján készült a Schauspielhaus Zürich társulatának, kihagyhatatlan minden színházrajongó számára.

Senki sem számított pandémiára, amikor Christoph Marthaler egy gyógyszertár díszletei közé tervezte új bemutatóját és megkezdte a próbákat. A steril, semleges patikai környezet volt az a közeg, amely felől Marthaler értelmezte a művészi rokonlélek, Dieter Roth írásait: e másik nagyszerű svájci művész rajta hagyta kézjegyét a XX. század művészetén sablon festményeivel, illetve a piszok és a tökéletlenség iránti hódolatával.

Az utánozhatatlan művészek alkotása most Miskolcon látható a Színházi Olimpia keretében két alkalommal, április 21-én és 22-én 19 órakor a Nagyszínházban.

Fotó: Gina Folly

Pardes

A Vertigo Dance Company egyike Izrael négy vezető táncegyüttesének, amely számtalan meghívást kap a legrangosabb nemzetközi fesztiválokra, a világ legismertebb színházaiba, így izraeli művészet világméretű nagykövetévé vált.

Az együttes Pardes című táncelőadását lesz szerencséje látni annak, aki áprilisban Miskolcra látogat: Noa Wertheim rendezésében, Itamar Doari nemzetközi ütőhangszeres művész zenéjével egy különleges produkció született, egy olyan műalkotás, amelyben a test összekapcsolódik a belső spirituális rétegeivel.

Az előadást április 29-én 20 órakor láthatják az érdeklődők a Nagyszínházban.

Macbett

Eugène Ionesco Macbettje egy mesteri előadás, amely ékes jelét adja, mekkora élvezet Silviu Purcărete számára a színpadon dolgozni: bámulatos, mekkora beleéléssel és szenvedéllyel épít fel minden egyes szerepet a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata számára.

Eugène Ionesco darabja nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szított ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba. A ionescói Macbett ugyanakkor az összeesküvés abszurdja is, amely meglepő elevenséggel szólítja meg a mai nézőt.

A Miskolci Nemzeti Színház színpadán május 3-án 19 órakor láthatja az érdeklődő közönség.

Állatfarm

Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata bravúrosan állítja színpadra Orwell Állatfarmját Puskás Zoltán rendezésében, Erőss Ervin és Klemm Dávid zenéjével, Lénárd Róbert szövegével.

George Orwell 1945-ben kiadott szatirikus kisregénye, az Állatfarm tulajdonképpen a sztálini Szovjetunió allegóriája és kritikája, tágabb értelemben viszont azt a gondolatot járja körül, hogy egy eredetileg szép és nemes elképzelés hogyan válik totális diktatúrává. Tudhatjuk előre, hogy milyen előzmények vezetnek egy ilyen rendszer kiépítéséhez? Vajon észrevehetjük ezeket a forradalmat megelőző titkos szervezkedésekben, a gyűlésekben, a titokban énekelt indulókban vagy egyes szereplők jellemvonásaiban?

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása erre keresi a választ a Nagyszínház színpadán május 4-én 19 órakor.

Az előadásokra a jegyek árusítása hamarosan megkezdődik!

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!