Jelenet a Raszputyin című előadásból
Jelenet a Raszputyin című előadásból

Bemutatták a debreceni Országos Színházi Találkozó programjait 

Debrecenben, a 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszínén sajtótájékoztató keretében mutatták be a következő időszakban a városban zajló programokat.

A 10. Színházi Olimpia eseményein – Budapesten és szerte Magyarországon – a világ színházi életének meghatározó alkotóinak előadásai láthatók, ezeken túl tánc-, báb- és utcaszínházi előadások. Az olimpia központi eseményei a szervező budapesti Nemzeti Színházban, a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében láthatók. 

A magyarországi Színházi Olimpia szervezésének kulcsfogalmai az autonómia, a szabadság és a kultúrához való hozzáférés segítése. Ennek jegyében formálódott a szervezést irányító budapesti Nemzeti Színház és a művészeti vezető, Vidnyánszky Attila olimpia-koncepciója. 

„Ekkora méretű színházi esemény még nem volt Magyarországon, és idén ez a legnagyobb színházi esemény a világon. 58 ország, 400 társulat, 750 előadás, s több mint 7500 résztvevő eddig – ez a készülő Színházi Olimpia számokban” – összegzett Vidnyánszky Attila a debreceni sajtótájékoztatón. 

Hozzátette azt is:„Nemcsak Budapest, nemcsak a kőszínházak ünnepe ez, hanem a teljes szakmát felöleli, beleértve az amatőr- és a diákszínjátszást, a bábszínházat és a cirkuszt is. A Színházi Olimpia nagyszer lehetőség, hogy a kapcsolatok megszakadás ellen dolgozzunk, folyamatos kíváncsisággal egymásra.”  

A Húsvéttól Szent Iván éjjeléig zajló események kiemelt helyszíne Debrecen, a Csokonai Fórum és a Vojtina Bábszínház. Puskás István, Debrecen város kulturális alpolgármestere úgy fogalmazott:

„2023-ban Debrecen kulturális életében a főszereplő a színház. A debreceniség építésének része a közvetítő szerep is a nagyvilág és a régió között, a város örömmel vállalja a híd szerepével járó felelősséget, ennek újabb fejezete a most megvalósuló Színházi Olimpia, annak reményével, hogy a találkozásokból együttműködések születnek majd.”

Az Olimpia programjai között kerül sor 2023-ban a Bábművészeti Világtalálkozóra, amely találkozó önmagában külön egységet képez: az ország 13 bábszínháza április közepétől egészen június végéig várja az érdeklődőket a programsorozatra. A nemzetközi találkozó az együttműködés jegyében szerveződik. Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke, a Vojtina Bábszínház igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az ország 13 bábszínházában 332 esemény valósul meg, amelyben szerepel kortárs bábelőadás, vásári bábjáték, gólyalábas attrakció, utcaszínház és megannyi izgalmas műfaj. 53 külföldi, 7 határon túli, 57 hazai magyar társulat szolgálja az olimpia szellemiségét, illetve gondoskodik a sokszínű bábos világ megmutatásáról.

A Vojtina Társulata 34 előadással – köztük határon túli magyar és külföldi társulatokkal -, 3 kiállítással, életkortól függetlenül számtalan játékos, bábos eseménnyel, utcai felvonulásokkal, koncertekkel vár mindenkit a Színház, Játék, Bábu, Bábművészet fogalmainak bűvöletében. 

A Bábművészeti Világtalálkozón a befogadó bábszínházak triolákra, hármas egységekre oszlanak. A Vojtina Bábszínház az Észak-keleti triola részét képezi, amelyben társaik az egri Harlekin Bábszínház és a miskolci Csodamalom Bábszínház, amely intézmények képviselő szintén tiszteletüket tették a sajtótájékoztatón. 

A Vojtina Bábszínház programjairól további információk ezen a linken érhetők el.

A Csokonai Fórumban rendezett sajtótájékoztatón részt vett Pályi János, a Bábművészeti Világtalálkozó művészeti vezetője is, aki elmondta:

„A tervezés során körbejárták az ország összes bábszínházát. Gondterhelt időszakban találta meg a bábszínházakat az olimpia ötlete, de szoros összefogással olyan programot hoztak létre, ami innováció az egész szakma számára.”

Igazi színházi ünnep veszi kezdetét május közepétől a Csokonai Fórumban is, hisz az ország minden tájáról érkeznek előadások a Színházi Olimpia kiemelt helyszínére egy hónapon át. A magyarországi kőszínházak a számukra fontos, a társulatukat leginkább reprezentáló előadásukat hozzák el az Országos Színházi Találkozóra. A színházi seregszemlére huszonkét előadás érkezik mások mellett Budapestről, Győrből, Pécsről, Sopronból, Szegedről, Miskolcról. 

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy nem versenyt vagy megmérettetést szerettek volna szervezni. 

„A 10. Színházi Olimpia keretében egy olyan Országos Színházi Találkozót szerveztünk a kiemelt és nemzeti színházi státusszal rendelkező társulatoknak, amelyen megmutathatják, mit gondolnak a társadalomban elfoglalt helyükről, a saját feladatukról, milyen kérdés foglalkoztatja őket, és milyen válasszal állnak elő. A mostani rendezvénysorozat alkalmat nyújt a meghívott társulatoknak, hogy végig gondolják saját társulati küldetésüket, és közösen találjunk választ arra a kérdésre, hogy mi a feladata az állandó társulattal rendelkező kőszínházaknak.”

A magyarországi olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót is fogadnak – hogy melyeket, arról maguk dönthettek. A Csokonai Színház a kőszínházak találkozója előtt, május 11. és 13. között a lengyel Wanda Siemaszkowa Színház A Mester és Margarita című előadását, valamint a Debrecenben már két alkalommal nagy sikerrel játszott Raszputyin című produkciót hívta meg, amelyet Szőcs Géza drámájából Sardar Tagirovsky állított színpadra a Szatmárnémeti Északi Színházban. 

A Színházi Olimpia előadásai és az Országos Színházi Találkozó programja ide kattintva érhető el.

A 10. Színházi Olimpiára érkeznek kisebb közösségekben működő, amatőrnek nevezett együttesek is. Az amatőr színjátszók nemzetközi szövetsége, az AITA/IATA már 2021 augusztusában megtartott közgyűlésén elfogadta Debrecen város ajánlatát, hogy itt tartsák meg a következő, 2023-as Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztivált. 

Ennek előkészítésével és megszervezésével az AITA/IATA Magyar Nemzeti Központját, a Magyar Szín-Játékos Szövetséget bízta meg. A tervezett eseményt felvette kísérőprogramjai sorába a 10. Színházi Olimpia, mely így a fesztivál legfontosabb támogatója lett. Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy ennek a meghívásnak köszönhetően az amatőr színjátszás bekerült a hivatalosan elismert sportágak közé. A június 19. és 25. között megrendezésre kerülő fesztiválra 65 nevezés érkezett a világ minden tájáról, amelyből 12 előadást választottak ki a fő programba. A repertoár földrajzi, korosztályi és műfaji összetétele igen változatos: Sri Lankáról fizikai színház, Finnországból szocio-színház, míg marokkóból egy különös, észak-afrikai Rómeó és Júlia történet érkezik.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!