Komáromi Jókai Színház: Az örökség - Fotó: Dömötör Ede

Határontúli és németországi előadások érkeznek Esztergomba

Három előadást fogad be az Esztergomi Várszínház a 10. Színházi Olimpián.

Az Esztergomi Várszínház június hónapban három produkcióhoz kapcsolódva vesz részt a 10. Színházi Olimpián. A Dobó Katalin Gimnáziumban bemutatott előadások sorát a költő születésének bicentenáriumával összefüggésben Petőfi Sándor prózai műve, A helység kalapácsa nyitja meg június 18-án. A darabot Vidnyánszky Attila rendezésében a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Kamaraszínház és a Nemzeti Színház közös produkcióban mutatja be.

Június 25-én a németországi TiG – Theater Bamberg társulata adja elő Nina Lorenz rendezésében Simon Stone Euripidész nyomán készült Médeia című drámáját. Stone adaptációja a jelenbe helyezi Médeiát, és az ókori tragédiát egybefonja egy valós történettel: a kilencvenes években egy amerikai orvosnő, Debora Green válása után felgyújtotta a családi házát és eközben megölte háromból kettő gyermekét.

Június 30-án a Komáromi Jókai Színház művészei lépnek a közönség elé Az örökség című, 18 éven felülieknek szánt darabbal Rédli Károly rendezésében. Schwechtje Mihály filmrendező színpadi műve 2020-ban a Legjobb magyar dráma díját nyerte el. A darab megtörtént esetet dolgoz fel, a szerző korábban egy kisjátékfilmet is forgatott az eladott gyerekek ügyéről.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.