Látványtér15 - forrás: 4K Media Studio

Megnyílt a LÁTVÁNYTÉR15 kiállítás

Április 20-án nyílt meg, immár tizenötödik alkalommal a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának éves kiállítása a Vigadóban. A Színházi Olimpia keretében megvalósuló kiállítás nyílt felhívással a teljes szakmát szólította meg, a jelentkező tervezők maguk döntötték el, mely munkájukat kívánják ezen a fórumon megmutatni az elmúlt 15 évből. 

A kiállítás hivatalos megnyitóján Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője köszöntötte a szervezőket, a résztvevő alkotóművészeket, a közönséget. Elmondta, a „rendező szól belőle”, amikor azt mondja, a jelmez-, díszlet, látvány- és világítástervezők a rendezők szemei, az ő munkájuk nyomán változik valósággá minden, amit ők elképzelnek és megálmodnak, és ezért köszönettel tartozik mindannyiuknak.

Látványtér15 – forrás: 4K Media Studio

A köszöntést követően Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója nyitotta meg a kiállítást. Kiemelte, milyen fontos ezen alkotók munkája „ebben a csodálatos társasjátékban, amit színháznak hívnak.” Elmondta, a díszletállítások, az első próba a díszletben, az első ruhapróba mind-mind jelentős mérföldkövek egy előadás születése során. Hangsúlyozta, bábművészként saját jelmezére a karakter meghosszabbításaként tekint, és kitért arra is, hogy a bábszínházi műfajban maguk a karakterek is képzőművészeti alkotások.

Látványtér15 – forrás: 4K Media Studio

A saját élményekből is merítkező megnyitó-beszéd után Balla Ildikó, a kiállítás kurátora megköszönte minden kiállítónak, hogy évad közben is időt szakítottak arra, hogy előkészüljenek, így létrejöhessen a kiállítás.

Látványtér15 – forrás: 4K Media Studio

A kiállítótérbe nem csak tablók kerültek, de eredeti tervek, díszletelemek, makettek, bútorok, bábok és jelmezek egyaránt. A kiállítást a szakmai közeget kitágítva, a nagyközönség számára álmodták meg a szervezők – remélve, hogy az elmélyülésre alkalmat adó kulisszák mögötti élmény által testközelből, „szemmagasságban” találkozhatnak ezekkel a munkákkal, reflektorfény helyett nappali fényben, az illúzió helyett az illúziókeltés mesterségbeli tudását csodálva.

A kiállítás június 25-ig látható a Pesti Vigadó V. és VI. emeletén.

Látványtér15 – forrás: 4K Media Studio

Kiállítók névsora:

Balla Ildikó, Berzsenyi Krisztina, Birta Gábor, Bognár Eszter, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Dévényi Rita, Kentaur Erkel László, Füzér Anni, Herman Anett és Pajor Patrícia, Hoffer Károly, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Kata, Ignjatović Krisztina, Bianca Imelda Jeremias, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kiss Borbála, Michac Gábor, Molnár Zsuzsa, Németh Anikó, Orosz Klaudia, Palya Gábor, Papp Janó, Rákay Tamás, Rátkai Erzsébet, Rózsa István, Székely László, Szendrényi Éva, Szlávik István, Tordai Hajnal, Tóth Kázmér, Varjas Zsófi, Varsányi Anna, Vereckei Rita, Virág Vivien, Zeke Edit

Kurátor: Balla Ildikó

További cikkek
33520w
Fazekas Mihály klasszikus magyar meséjét Váradi Szabolcs dolgozta át és Némedi Árpád rendezte. A zenés mesejátékot május 17-én mutatták be Weöres Sándor Színházban és a Lázár Ervin program keretében Vas megyei általános iskolásoknak játsszák.
ket korea figura
Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése című kortárs francia darabját mutatta be a Figura Stúdió Színház. A gyergyószentmiklósi társulat a Boldogtalanok című előadást hozza el a 10. Színházi Olimpiára.
szj
A június 22. és 24. között rendezett fesztiválon határon túli színházak produkciói, a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéveseinek előadása, könyvbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket. Az ünneplő művészt a Nemzeti Színház kérdezte.