Macbeth - Chorus Repertory Theatre

Suzuki Tadashi és világa – Ezeket a távol-keleti előadásokat láthatjuk az Olimpián

Tibeti opera, koreai táncelőadás vagy éppen indiai gyerekszínház is színesíti a 10. Színházi Olimpia változatos programjait: a következőkben a Távol-Keletről érkező produkciókat gyűjtöttük csokorba.

SCOT – Suzuki Társulat: A trójai nők

A trójai nők című előadás egy magányos idős asszony alakja köré épül, aki egyedül ül a temetőben, pár pillanattal a halála előtt, és visszagondol a háborúban legyilkolt családok nyomorúságos sorsára. Felidézi gyászos tragédiájukat, amely A trójai nők tragédiájának formájában jelenik meg a színpadon. A jelenben ezért csak a nyitó jelenet játszódik, melyben az idős asszony elpanaszolja sanyarú sorsát az isteneknek, valamint a záró kép, amelyben egy batyuból sorra előszedi megmaradt háztartási eszközeit.

Suzuki Tadashi rendezését két időpontban, április 21-én és 22-én is láthatjuk a Nemzeti Színház színpadán. Jegyek az előadásra ide kattintva kaphatók.

Tibeti Előadóművészeti Intézet: Nangsza Öbüm dákíni története

Valódi kuriózum előadást láthatnak az érdeklődők június 10-én a Nemzeti Színház nagyszínpadán: a Nangsza Öbüm dákíni története korai vándorénekmondóktól származik, akik házról házra járva énekelték, később nagyon népszerűvé vált a tibeti opera műfaján keresztül is.

A történet egy tibeti faluban játszódik. Itt élt egy jómódú parasztcsalád, akik erényes és jámbor életet éltek, azonban nem született gyermekük. Egy éjjel, miután százezer imát elmondtak Tara Istennőhöz, Nyangsta Seldon csodálatos álmot látott, amelyben egy lótusz nyílott ki a méhében, és égi lények (dákínik) hódoltak e lótusz előtt.

Néhány hónap múlva az asszony életet adott egy lánygyermeknek. A kisbaba az anyatejből Tara Istennőnek áldozott, ami különösen kedvező jel volt. Neve Nangsza Öbum lett, melynek jelentése: aki a Földnek adatott, hogy sugárzása százezer érző lényt felszabadítson. A különleges előadásra jegyek még elérhetők ide kattintva.

Theatre I-Entertainment: Yeh Dunia Rangeen – Színek

A SENSES Nemzetközi Fesztivál keretében érkezik Magyarországra az indiai Theatre I-Entertainment társulata, akik Színek című előadásukkal a legkisebbeket szólítják meg.

Az egész világ színekkel teli: ezek a különböző színek, formák, mozdulatok és ritmusok alkotják a produkció vázát. A színészi játék interakcióra is lehetőséget nyújt, miközben különböző érzékszervekkel kapcsolatos alapismereteket is szerezhetnek a gyerekek. Június 9-én két időpontban is színpadra lépnek a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban.

Chorus Repertory Theatre: Macbeth

Két helyszínen – a Nemzeti Színházban és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában – is színpadra lép a Chorus Reparatory Theatre társulata manipuri nyelven bemutatott Macbeth-feldolgozásukkal. Jegyek már csak a május 6-i, dunaújvárosi előadásra kaphatók ide kattintva.

A különleges adaptációban Macbeth egy betegség, egy veszélyes járvány neve. A betegség jellegzetes tünetei: féktelen vágy, kapzsiság, erőszakos viselkedés. A veszélyes betegség felszámolása érdekében hozott irodalmi, művészeti, tudományos és vallási intézkedések ezidáig nem hatoltak el a betegség gócpontjaként működő elme belsejébe. Macbeth az emberi nem legrútabb megjelenési formája a mai világban.

Macbeth – Chorus Repertory Theatre

Mutdance Company: Bemut

A Bemut című előadásban a koreai Mutdance Társulat legikonikusabb – régi és újabb – koreográfiáit adja elő. Az előadást a Győri Nemzeti Színházban június 15-én 19 órakor, a Nemzeti Tancszínházban, Budapesten pedig két alkalommal, június 17-én és 18-án 19 órakor láthajtuk.

Pekingi Központi Dráma Akadémia: Faust tragédiája

A Faust tragédiája című, Liu Libin által rendezett darabjuk Goethe klasszikusának öt felvonásos adaptációja, amely jelentős mértékben eltér az eredetitől, hiszen Faust életének öt szakaszát fordított sorrendben, a végétől az elejéig haladva mutatja be.

Ha csodálatosnak hirdetett emberi civilizációnk vágyakra épül, akkor értelmét veszti és csupán lelki szenvedésekhez vezet a haladás, a fejlődés. Margit buzdítására Faust végül átlát a szitán, megküzd az ördöggel, kishíján meg is mérgezi. Bár végül kudarcot is vall. Faust folyamatosan önvizsgálata és az élet értelmének, értékének kitartó keresése felszínre hozza az emberiségben rejlő jót, és felveti feltéteti Fausttal a kérdést: Milyen valójában „embernek” lenni?

A Nemzeti Színház színpadán május 10-én láthatjuk, jegyek már kaphatók az előadásra.

The Tragedy of Faust
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!