de Stilte: Do-re-mi-ka-do. Fotó: Hans Gerritsen

Színek, hangok, érzetek: a legkisebbeket is várják a Színházi Olimpia előadásai

A 10. Színházi Olimpia színes programjai között a hazánkban egyelőre még ritkaságnak számító, a legkisebb korosztálynak szóló előadások is helyet kapnak: az alábbi válogatásban ezekből szemezgetünk.

Akár már három hónapos kortól is élvezhetők azok az előadások, amelyek a SENSES Nemzetközi Fesztivál meghívására érkeznek a Színházi Olimpiára: vizuális elemekkel kísért táncjátékból, ritmusjátékból vagy éppen játékos botanikai kalandból is válogathatnak az érdeklődők.

Káprázatos labirintus

Dalija Acin Thelander svéd társulatának Káprázatos labirintus című előadása 3–24 hónapos korig várja a legkisebbeket.

Az előadás egy installáció alapú, elnyújtott időtartamú produkció, amely elsősorban a legfiatalabb közönség számára készült, akik különbözőképpen kapcsolódnak a világhoz.

Az Eötvös 10 Művelődési ház színpadán három alkalommal is részesei lehetnek a vizuális elemekkel tarkított táncjátéknak, amelynek közönsége az előadás teljes időtartama alatt jöhet-mehet, ki- és visszaléphet, és akkor távozhat, amikor kedve tartja.

Fotó: Fernando Molin

Botanika

Hat hónapostól két éves korig várják a Botanika című előadásukkal az érdeklődőket a belga Theater de Spiegel művészei június 11-én két időpontban is a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban.

Ebben a produkcióban a De Spiegel olyan kertet varázsol elénk, amelyben érezhet, ízlelhet, virágozhat és növögethet a befogadó. Csupa élvezet a szemnek, a fülnek – de legfőképpen a képzeletnek.

Ebben a kertben a kisgyermekek egy kicsit felnőnek, szüleikkel vagy a kísérőikkel együtt kóstolgatják a zenét, kitapintják a mozgást. Minden szemmagasságban más-más dolgot fedezhetnek fel. Ülhetnek, fekhetnek vagy akár mászhatnak is előadás közben.

Yeh Dunia Rangeen – Színek

A SENSES Nemzetközi Fesztivál keretében érkezik Magyarországra az indiai Theatre I-Entertainment társulata, akik Színek című előadásukkal az 1–4 éves korosztályt szólítják meg.

Az egész világ színekkel teli: ezek a különböző színek, formák, mozdulatok és ritmusok alkotják a produkció vázát. A színészi játék interakcióra is lehetőséget nyújt, miközben különböző érzékszervekkel kapcsolatos alapismereteket is szerezhetnek a gyerekek. Június 9-én két időpontban is színpadra lépnek a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban.

Do-re-mi-ka-do

A holland de Stilte társulata Do-re-mi-ka-do című ritmusjátékával június 9-én és 10-én is elvarázsolja két éves kor feletti nézőit E 10 Művelődési Ház Kamaratermében.

A ritmusra ver a szív. Egy ütem mozgásba lendít minket, egy közös ütem, egy közös szív. Egy test ketyeg, egy száj zihál, egy has púposodik, egy tánclépés. Zenél minden, és minden párbeszéd. Kapcsot alkot táncos és egy zenész között. Do-re-mi-ka-do.

Mi van? Mit jelent a jelen? Mi van ajándék a dobozban? A ritmus a zenében lüktet tovább, a hangszínekre bomlik, a mozdulat tánccá fodrosodik, és a kalandos történet végén kiderül, mi rejlik a dobozban. A játék öröme a kis nézőket is becsalja a színházi térbe.

Itt vagy

A Madam Bach társulat 1997-ben alakult, és 0–6 éves gyereknek szóló vízuális előadásaikkal szerte a világban turnéznak.

Színházi produkcióik az érzékekhez szólnak gazdag látványvilág, elragadó muzikalitás és költői szóhasználat jellemzi őket – olyan megfogalmazásban, hogy a gyermek könnyen otthon érezze magát. Madam Bach Itt vagy című előadását a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház színpadán június 10-én két időpontban is megtekinthetjük.

Itt vagy – Pernille Bach, Christian Schrøder

Ablakok

Spanyolországból érkezik a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházba június 11-én a Teatro Paraiso társulata: Ablakok című, játék alapú előadásuk sorána  közönség egy olyan utazásra indul, amely az élet korai szakaszát idézi fel.

A felbukkanó képek megformálását és dekonstrukcióját vetíti elénk, varázslatos és fantasztikus asszociációkat hozva létre. Az árnyéktól a fényig, az absztrakttól a figuratívig a változó képek halmaza érdekes és szórakoztató, meglepő és álomszerű képzeteket társít a nézőkben.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!