Two / Kettő

A szlovák balettől az afrikai esőhívó rítusokig

Június közepén a tánc hívei elutazhatnak Győrbe, a Magyar Táncfesztiválra, de kirándulhatnak Kápolnásnyékre is, a Frenák Társulat által szervezett Café de la Dance Fesztiválra. Azért a Budapesten maradóknak is tudunk mit ajánlani, egyenesen Algériából. Turbuly Lilla írása.

Június 12. és 16. között rendezik meg Győrben a XVIII. Magyar Táncfesztivált. A nyitóesemény a Szlovák Nemzeti Balett vendégszereplése lesz. A négy részből összeállított The Pieces című est első felében a Murmuration (Mormogás) című koreográfia – a Tajvanban született amerikai táncos és koreográfus, Edwaard Liang munkája – a vonuló madárrajok röptét idézi meg a tánc nyelvén. Még 2014-ben a houstoni balett részére készült, most pedig a pozsonyi együttesre adaptálták. A raj mozgalmas kavargása mellett a párosok intimitása, egymásra utaltsága is megjelenik a színpadon. A klasszikus zenét használó kompozíció eleganciájának és érzelmi töltetének köszönhetően is a magyar balett- és természetkedvelő közönség előtt egyaránt sikerre számíthat.

Az est második felében három rövidebb koreográfiát láthat a közönség. Lukáš Timuľak munkája, a Kettő és Roman Novitzký Extravaganza című etűdje két részlet a Fashion Ballet ’22 című előadásból, és ahogy ebből már sejthető, a divat világát járják körbe a maguk táncos eszközeivel. Mindehhez természetesen különleges jelmezek dukálnak. A harmadik jelenet, az Entropy egy másik vendégkoreográfus, Craig Davidson műve. Ő maga a muzikalitást, a dinamizmust és az érzelmekkel teli atmoszférát emelte ki a szlovák társulattal való közös munka legfontosabb elemeiként. 

A győri közönség a négy különböző stílusú és hangulatú koreográfiából jó ízelítőt kaphat a Szlovák Nemzeti Balett stílusáról, táncosairól. A földrajzi közelség okán ez akár ahhoz is inspirációt jelenthet, hogy pozsonyi otthonában is megnézzék a társulatot.    

Június 16-án az algériai Sindjab Theatre Company érkezik a Nemzeti Színházba A homok hangja című előadással. Hogy a víz az egyik legnagyobb kincsünk, azt most már mi is a saját bőrünkön érezzük. Afrikában viszont már régóta élet-halálkérdés. A három részből felépülő előadás középpontjában is a vízért folyó harc áll, legyen szó esőhívó rítusokról vagy törzsi harcokról a vízlelőhelyekért. Omar Fetmouche rendező Afrikában és Európában egyaránt dolgozik, amatőr és professzionális fesztiválokat szervez, munkái között pedig Ionesco-dráma és az algériai forradalom eposza egyaránt fellelhető. Ősi rítusokat, ünnepi táncokat, a sok százéves hagyományt mutatja meg úgy, hogy ehhez a színpadi koreográfia és a kortárs színház eszközrendszerét is felhasználja. 

Június közepén egy kisebb kirándulásra hívja a kortárs tánc kedvelőit a Frenák Társulat által rendezett Café de la Danse Fesztivál. Az elővárosi vonatokkal is kiválóan megközelíthető Kápolnásnyéken, a Halász Gedeon Eseményközpontban három napon át egymást követik majd a táncelőadások és más programok. A teljesen kezdők és a haladók is találnak maguknak workshopot, és lesznek gyerekprogramok is. 

A nyitóelőadás június 16-án 20.30-kor a Frenák Társulat Fiúk című produkciója lesz. Akit például a zene és a tánc kapcsolata érdekel, június 18-án 18 órakor meghallgathatja Thomas Csaba gitárművész koncertjét, amelyben a zenei improvizáció – Mimosa Lindahl koreográfusnak köszönhetően – tánccal válik teljessé. A részletes programot itt találják. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a részvétel ingyenes (de regisztrációhoz kötött). Hogy a művészetek palettája még szélesebb legyen, a kápolnásnyéki kirándulást érdemes összekötni Vörösmarty Mihály szülőházának megtekintésével, de a fesztiválhelyszín körüli park is kellemes időtöltést kínál. 

A cikk a Színház.org és Tánckritika.hu együttműködésével készült.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.