A csalogányok tangója

Két szerelmes életének táncával érkezik Emma Dante az Olimpiára

Két alkalommal is színpadra lép az Atto Unico társulata A csalogányok tangója című előadással a 10. Színházi Olimpián: Emma Dante rendezését május 31-én és június 1-jén is láthatjuk a Nemzeti Színházban.

A világhírű, számos díjjal és kitüntetéssel elismert szicíliai rendező, Emma Dante egy korábbi trilógiájának – a Szemüvegnek – egyik részét mélyítette önálló előadássá: A csalogányok tangója két szerelmes életének tánca, amely az emlékek mozaikját kirakva teszi elviselhetőbbé egy, az élete utolsó szakaszába érkezett nő magányát.

Egy egyszerű szerelmi történetet szerettem volna elmesélni, amit a szüleim élete ihletett

– mondta az Origónak adott interjújában a rendező.

A darabban két idős ember – megformálóik Sabino Civilleri és Manuela Lo Sicco – a régi dalok hangjára, táncolva idézi fel a szerelmük történetét: a nő kivesz egy menyasszonyi fátylat a ládából, majd elforgatja egy kis zenedoboz hajtókarját.

A férfi és a nő hirtelen fiatalabbak lesznek, felteszik a szemüvegüket, és újra táncolni kezdenek, így ünnepelve az új év beköszöntét, visszaidézve életük meghatározó pillanatait.

A MITEM fesztivál meghívására érkező előadásra jegyek még elérhetők ide kattintva.

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.