A Mester és Margarita (r. Cezary Iber)

Lengyel előadással indult az olimpiai program Debrecenben 

A lengyel Wanda Siemaszkowa Színház A Mester és Margarita című előadását láthatták a nézők május 11-én este a 10. Színházi Olimpia debreceni eseménysorozatának megnyitóján a Csokonai Fórum Latinovits Zoltán termében.

A lengyel Wanda Siemaszkowa Színház A Mester és Margarita című előadásával kezdődött el csütörtök este a Színházi Olimpia debreceni eseménysorozata a Csokonai Fórumban. Az ünnepélyes alkalomból Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete üzenetét Marcin Bobiński, a nagykövetség munkatársa olvasta fel.

“Nagy megtiszteltetés számomra, hogy köszönthetem Önöket a Cezary Iber által rendezett A Mester és Margarita című előadáson. Nagy örömömre szolgál, hogy a világ egyik legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválján, a nemzetközi Színházi Olimpián a rzeszówi Wanda Siemaszkowa Színház képviseli Lengyelországot. A rzeszówi színház és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház együttműködése kiváló péládja a Lengyelország és Magyarország közötti hatékony együttműködésnek. 30 évvel ezelőtt épp Debrecenben írták alá a lengyel, szlovák, magyar és ukrán regionális hatóságok képviselői a Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség létrehozásáról szóló megállapodást. Az eurorégió létrehozása lehetővé tett több ezer kezdeményezés támogatását, és hogy társadalmainkat még közelebb hozzuk egymáshoz. A kultúra, a tudomány és az oktatás területén létrejött emberi kapcsolatok építik a lengyel-magyar barátságot, és lehetővé teszik számunkra, hogy megértsük a másik nemzet szemszögét. Ezekre a közös alapokra igyekszünk építeni egységünket, közös céljainkat, és az országaink közötti kapcsolatokat. A hasonló rendezvények ezért is bírnak nagy jelentőséggel” – mondta el.

Gemza Péter, a Csokonai Színház leköszönő igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy, mikor 2022 augusztusában megnyitották a Csokonai Fórumot, azt ígérték, az épület több lesz, mint két színházterem, valódi fóruma lesz a kultúrának. “Találkozási hely lesz mindazoknak, akik szerint a kultúra több, mint fogyasztói termék: a kultúra életforma. Az elmúlt nyolc hónapban számunkra oly fontos színházi előadások mellett koncertekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal vártuk az érdeklődőket. Most viszont másfél hónapra valóban a színházé lesz a főszerep, köszönhetően a 10. Színházi Olimpiának” – mondta.

Az előkészületekről így beszélt: “lehetőséget kaptunk az olimpia szervezését vállaló Nemzeti Színháztól arra, hogy meghívjunk egy külföldi produkciót. A lengyelországi társulattal már évek óta nagyon jó kapcsolatot ápolunk, több alkalommal volt szerencsénk ellátogatni hozzájuk. Külön öröm számomra, hogy egy ilyen nagy formátumú produkcióval érkeztek hozzánk, ugyanis A Mester és Margarita egyetemes kultúránk egyik alapműve, tértől és időtől függetlenül érvényes a mondanivalója.”

Mint elmondta, hangsúlyos volt a program összeállításakor a Csokonai Színház küldetése: a fiatal színházi rendezők és a kortárs magyar dráma melletti elkötelezettségük. “Jövő héttől kezdetét veszi az országos színházi találkozó, ami azonban már nem a mi küldetésünkről, hanem a hozzánk érkező társulatok küldetéséről szól. Arra kértem társulatvezető igazgató kollégáimat, hogy olyan produkciókat hozzanak el Debrecenbe, amely szerintük a legjobban képviseli a színházukban folyó művészi munkát” – fogalmazott.

 

Debrecen kiemelt helyszíne a 10. Színházi Olimpiának, hiszen a Csokonai Fórum ad otthont többek között az Országos Színházi Találkozónak. A fesztivál keretében több mint húsz előadást láthat a közönség Debrecen új színházában.

A Mester és Margarita után május 12-én Csokonai Színház Finálé című előadása folytatja a sort, majd május 13-án, szombaton a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Raszputyin című előadása érkezik a városba, amelyet Szőcs Géza drámájából Sardar Tagirovsky állított színpadra.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!