Ukrajna. Sevcsenko Testamentum

Alla Fedorosina: „A magyar közönség különleges számunkra”

A Lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház a 10. Színházi Olimpia részeként megvalósuló VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón lenyűgöző utcaszínházi előadást mutat be az esemény zárónapján, június 25-én Nagymaroson. A társulat vezetője, Alla Fedorosina az Indexnek nyilatkozott.

Habár a darab – az Ukrajna. Sevcsenko Testamentum – Ukrajna 19. századi gyötrelmeit dolgozza fel elképesztő látványelemekkel, aktuálisabban hat, mint valaha: a társulat előadása szavak nélkül is lélekrendítő. Küzdésről és kitartásról, reményről és hitről, múltról és jelenről szól.

A darabot Jaroszlav Fedorisin írta és rendezte, ám ő már csak az égi lelátóról követheti nyomon alkotásának hatásait. Az előadást feleségével, Alla Fedorisinával állították össze, aki egyben a produkció dramaturgja is.

A művésznő elmondta: azon dolgozik, hogy továbbvigye párja munkásságát, és biztosítsa, hogy megfelelő módon mutassák be azt, amit ő megálmodott.

„Jaroszlav azt vallotta, hogy a modern színházakból gyakran hiányzik a spiritualitás, holott a színház az érzelem, az energia és az egyedi hangulat keveréke.”– árulta el Alla Fedorosina.

A lembergi társulat visszatérő vendége a fesztiválnak: Jaroszlav rendszeres résztvevője és zsűritagja volt a színházi találkozónak, nemzetközi workshopokat, képzéseket is tartott. Így alakítottak ki egy olyan szoros együttműködést, amelyet Jaroszlav három évvel ezelőtt bekövetkezett halála sem tört meg.

Az évek során nagyon megszerettük a magyar embereket és az ottani színészeket. Már olyanok lettek nekünk, mint a családtagok.

„Társulatunkkal több mint három tucat országban turnéztunk már, mindenhol szeretettel fogadtak, de a magyar közönség mégis különleges számunkra.” – mondta Fedorosina.

Alla Fedorosina elmondása szerint a háború kitörése óta érezhetően nagyobb szükség van az embereknek a színházakra.

„Az idén még nagyobb látogatottságra számítunk. Az itt élők már elfáradtak, a háborús stressz mindenkit kikészít. Mindannyian nevetni akarunk, ezért egy francia vígjátékon dolgozunk, amelyet ősszel fogunk bemutatni” – árulta el a művésznő.

A teljes interjú az Index oldalán olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!