Ukrajna. Sevcsenko Testamentum

Alla Fedorosina: „A magyar közönség különleges számunkra”

A Lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház a 10. Színházi Olimpia részeként megvalósuló VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón lenyűgöző utcaszínházi előadást mutat be az esemény zárónapján, június 25-én Nagymaroson. A társulat vezetője, Alla Fedorosina az Indexnek nyilatkozott.

Habár a darab – az Ukrajna. Sevcsenko Testamentum – Ukrajna 19. századi gyötrelmeit dolgozza fel elképesztő látványelemekkel, aktuálisabban hat, mint valaha: a társulat előadása szavak nélkül is lélekrendítő. Küzdésről és kitartásról, reményről és hitről, múltról és jelenről szól.

A darabot Jaroszlav Fedorisin írta és rendezte, ám ő már csak az égi lelátóról követheti nyomon alkotásának hatásait. Az előadást feleségével, Alla Fedorisinával állították össze, aki egyben a produkció dramaturgja is.

A művésznő elmondta: azon dolgozik, hogy továbbvigye párja munkásságát, és biztosítsa, hogy megfelelő módon mutassák be azt, amit ő megálmodott.

„Jaroszlav azt vallotta, hogy a modern színházakból gyakran hiányzik a spiritualitás, holott a színház az érzelem, az energia és az egyedi hangulat keveréke.”– árulta el Alla Fedorosina.

A lembergi társulat visszatérő vendége a fesztiválnak: Jaroszlav rendszeres résztvevője és zsűritagja volt a színházi találkozónak, nemzetközi workshopokat, képzéseket is tartott. Így alakítottak ki egy olyan szoros együttműködést, amelyet Jaroszlav három évvel ezelőtt bekövetkezett halála sem tört meg.

Az évek során nagyon megszerettük a magyar embereket és az ottani színészeket. Már olyanok lettek nekünk, mint a családtagok.

„Társulatunkkal több mint három tucat országban turnéztunk már, mindenhol szeretettel fogadtak, de a magyar közönség mégis különleges számunkra.” – mondta Fedorosina.

Alla Fedorosina elmondása szerint a háború kitörése óta érezhetően nagyobb szükség van az embereknek a színházakra.

„Az idén még nagyobb látogatottságra számítunk. Az itt élők már elfáradtak, a háborús stressz mindenkit kikészít. Mindannyian nevetni akarunk, ezért egy francia vígjátékon dolgozunk, amelyet ősszel fogunk bemutatni” – árulta el a művésznő.

A teljes interjú az Index oldalán olvasható.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.