Bohózat, dráma és bohócok: mutatjuk, mivel érkeznek az ázsiai társulatok az AITÁ-ra

Június 19-én veszi kezdetét a világ legnagyobb amatőr színházi találkozója, az AITA/IATA Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztivál, ezúttal a 10. Színházi Olimpia keretében, Debrecenben. Ajánlónkban ezúttal az Ázsiából érkező társulatok előadásait szedtük csokorba.

The Theatre Company Bungeiza (Japán): Leánykérés

Egy földbirtokos férjet keres lányának, és egy szomszédos férfire esik a választása. A férfi meglátogatja a lányt, és megkéri a kezét. Úgy tűnik, a leánynak nagyon hízeleg a dolog, és nincs ellenére, de mikor a férfi a nyelvét hegyezi a lányon, az megsértődik. Büszke arra, hogy gazdag apjának nagyobb a birtoka, mint a kérőé.

Heves vita bontakozik ki kettejük között. Az apa megjelenik a színen, látja, hogy nehéz a helyzet, kardjával a kérőre támad, amikor hirtelen szívéhez kap… Mi történik ezután?

A Csehov bohózata alapján írt darabot, amelyet június 19-én 18 órától, valamint június 20-án 20:30-tól láthatunk a Csokonai Fórumban, a világhírű, többszörösen kitüntetett japán rendező, Hiroshi Koizumi állította színpadra.

The Theatre Company BUNGEIZA: Leánykérés

Gekidan Bungeiza Toyama (Japán) & Debreceni Színjátszó Stúdió: Tóték

Valódi kuriózum kooperációnak lehetnek tanúi, akik megnézik a japán Gekidan Bungeiza Toyama és a Debreceni Színjátszó Stúdió Tóték című előadását: a darabot ugyanis japán nyelven, a Debreceni Színjátszó Stúdió tagjainak szinkrontolmácsolásával  játszák június 19-én, 15 órakor.

A kelekótya falusi postás merő jószándéktól vezérelve nem kézbesíti a rossz híreket tartalmazó leveleket. A falu tűzoltóparancsnokának fia, Tót Lajos a második világháborúban az orosz fronton szolgál. Levelet küld szüleinek, hogy parancsnoka, az Őrnagy két hét szabadságra érkezik Tótékhoz, hogy kipihenje a frontszolgálat fizikai és lelki megterhelését.

Az egész Tót család igyekszik a becses vendég kedvében járni, elképzeléseit, szeszélyeit önfeláldozóan teljesítik. Kiszolgálják, szórakoztatják, énekelnek, sőt a végkimerülésig dobozolnak vele – nem tudván, hogy mindez hiába: fiúk már nem él, csakhogy a postás nem merte kézbesíteni a tragikus hírt tartalmazó táviratot…

The Toth Family (Tóték )

Kalam- Center For Cultural Encounters (Srí Lanka): Készült…

Különleges nonverbális produkciót láthatnak, akik június 21-én 20:30-kor és június 22-én 18 órakor ellátogatnak a Csokonai Fórumba. A srí lankai amatőr művészek előadásában a Készült…-ben  azt a stilizált színházi formát ismerhetjük meg, amely igen népszerű az országban.

Srí Lankára a háborús idők után erősen hatottak azok következményei: a gazdasági válság, a veszteségek és traumák, a hatalmi harcok és összeesküvések. Emiatt felütötte a fejét a vesztegetés és a korrupció. A kialakult helyzet társadalmi különbségektől függetlenül szolidaritást ébresztett az emberek között.

Ez az előadás is a fent említett valóságot tükrözi. A jelenlegi oktatási rendszer nem járul hozzá a mostani nehézségek kezeléséhez, az adósságteher viselése a hétköznapi embertömegekre marad. Végül még az ágyékkötőjük is odavész…

Kalam- Center For Cultural Encounters

Nam Hwa Opera (Szingapúr): Festett bőr

Június 23-án 20:30-tól és 24-én 18 órától láthatjuk a Chua Soo Pong által rendezett Festett bőr című előadást, amely egy kísérleti táncdráma dalokkal, élőzenével, drámai tánccal. A darabot a Különös történetek egy kínai Stúdióból című, a Csing-dinasztia idején írt történet ihlette,  amely az élet csapdáiról és kísértéseiről szól.

Wang Sheng egy tudós, aki nemrégiben boldog házasságot kötött. Néhány napra elutazik egy baráti összejövetelre, festeni és verseket írni. Hazafelé menet találkozik egy fiatal lánnyal, aki szomorúan sír. Elmondja Wangnak, hogy mostohatestvére és sógornője arra kényszerítik, hogy prostituált legyen, és nincs más választása, mint megszökni a házból. Wang együttérzőn felajánlja neki, hogy ideiglenesen menjen az ő házába, mivel úgy tűnik, vihar van készülőben…

Festett bőr

Tbilisi State University’s Theater SKHVENI (Georgia): Vidám történetek

Június 24-én 20:30-tól és június 25-én 18 órától láthatjuk a Tbiliszi Állami Egyetem amatőr színjátszóinak előadásában a Vidám történetek című darabot, amely néhány perces bohóc-jelenetek és szkeccsek sorozatából áll össze. Az előadás a mimus-színház, a pantomim és a bohóc-játék szintézise.

A „Skhveni” színházat a Tbiliszi Állami Egyetem Kulturális és Művészeti Központjában hozták létre, 1999-ben. A színház művészeti vezetője és alapítója, Giorgi Gomurashvili színházi rendező, akinek egyedi stílusa kritikát és tapsot is kapott már. Színházi produkciói innovatívak és úttörők, ahogy ezt a debreceni Csokonai Fórum színpadán is láthatjuk majd.

A fesztiválon látható magyar előadásokról ide kattintva olvashat!

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!