Az Art Prom-V.O.S.A óriáshalai (forrás: keol)

Hatalmas sikerrel zárult a 10. Színházi Olimpia programsorozata Kecskeméten is

Június 24-én szombaton, a Múzeumok éjszakájával zárult a 10. Színházi Olimpia eseménysorozata a Ciróka Bábszínházban, amelynek keretében a hazai bábjátszás meghatározó alkotói és nemzetközileg elismert külföldi előadók mutatták be produkcióikat Kecskeméten.

A 10. Színházi Olimpia részeként megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó áprilistól június végéig tartott, amelyet a tizenkét vidéki bábszínház egységes művészeti koncepció mentén valósított meg.

A Ciróka Bábszínház eseménysorozata Yael Rasooly, izraeli bábművész Paper cut című vendégjátékával indult április közepén. Yael Rasooly független színházi alkotó, aki előadásaival nemzetközi fesztiválokon lép fel világszerte. Izgalmas produkcióiban a színház, a bábszínház, a vizuális művészet és a zene különböző formáit ötvözi.

Paper cut. Photo by Boaz Zippor

A közös bábművészeti koncepció részeként valamennyi bábszínház programjában bemutatkozott egy-egy határon túli magyar nyelvű társulat is. Ennek keretében láthatta a kecskeméti közönség Écsi Gyöngyi felvidéki bábos-mesemondó Szőlőszem Kálmán című előadását május közepén.

A gyereknapi rendezvényen – május 27. és 29. között – három napon keresztül egymást érték a kihagyhatatlan programok a város főterén. A hazai és külföldi fellépőknek köszönhetően változatos, a műfaj sokszínűségét bemutató, nem mindennapi produkciók és családi játékok várták az érdeklődőket.

A vakáció kitörését ünneplő iskolások sem maradtak program nélkül. Június 16-án, az utolsó tanítási napon a La Baldufa Teater óriás zeppelinje varázsolta el a nézőket a főtéren.

La Baldufa: Zeppelin (forrás: labaldufateatre.com)

Június 23-án egy világhírű marionettszínházi előadás várta a táborozó kisiskolásokat. A cseh Karromato színház szemet gyönyörködtető fa bábjaival és korhű zenei világával visszaröpítette nézőit az európai bábjátszás aranykorába.

A gazdag programsorozat június 24-én szombaton, a Múzeumok éjszakájával ért véget, amelyen közönség elé lépett Bruno Leone mester, aki Nápolyban fiataloknak adja át a Pulcinella játék hagyományát, a dán Sofie Krog Teater, Sarkadi Bence nemzetközi hírű marionett játékos, a hottói Magamura Alkotóműhely és a Sex in the Blach Hole zenekar.

A Bábművészeti Világtalálkozó keretében áprilistól június végéig 36 produkciót láthatott a kecskeméti közönség a Ciróka Bábszínház szervezésében.

(Via hiros.hu)

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.