Tamási-Szekér Anna és Berettyán Petra (fotó: Magyar Nemzet)

Ilyen volt a Színházi Olimpia szervezése a kulisszák mögött

Az elmúlt hónapokban Magyarországra szegeződött a színházi világ szeme. Ám a színpadi csoda a színészek és a háttérben dolgozó szakemberek közös munkájának gyümölcse. Berettyán Petrát és Tamási-Szekér Annát, a Nemzeti Színház nemzetközi kapcsolattartó munkatársait a Színházi Olimpia szervezésének kulisszatitkairól kérdezte a Magyar Nemzet.

Körülbelül 2021 decemberében kezdtük el a fesztivál szervezést, azaz akkor vettük fel a kapcsolatot a társulatokkal. Ez úgy működött, hogy a színházi olimpia bizottsága ajánl különböző előadásokat és társulatokat, azaz hogy mit és kit hívjunk meg.” – árulta el Tamási-Szekér Anna –Ezt követően a soron következő olimpia szakmai bizottsága döntött arról, kiket hívunk a világszínházi eseményre, s azon belül is a MITEM-re. Majd 2022 januárjában küldtük ki a meghívókat, sőt létrejött a fesztivált lebonyolító kft. is.”

Berettyán Petra elmondta, hogy nagyjából 60-70 partnerrel kellett felvenniük a kapcsolatot. Mivel a Színházi Olimpia minden hazai színházhoz intézte a felhívását, a magyarországi színházak vezetőivel Vidnyánszky Attila külön is egyeztetett. Körülbelül ötven külföldi partnerről van szó, akik között van olyan, akivel már régebbi a munkakapcsolat, de akad olyan is, akivel még csak most találkoztak.

A részt vevő társulatok végleges névsora viszont nagyon sok külső tényezőtől függött: a szervezési szakaszban még a világjárvány alakulásától, majd a háborús helyzettől, de környezeti katasztrófáktól (például árvíz stb.) is, hiszen a világ minden tájáról vártak művészeket.

Berettyán Petra és Tamási-Szekér Anna arról is beszéltek, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézniük a szervezés során, de elmondásuk szerint a legtöbb esetben gördülékenyen tudtak együttműködni a külföldi társulatokkal.

Elárulták azt is, hogy a Színházi Olimpia keretében bemutatott előadások közül melyik volt az, amely a legnagyobb hatást gyakorolta rájuk:

Minden egyes produkciónál egy új világ tárul fel előttünk. Például az egyik előadás után Petra megjegyezte, hogy ezután csak táncos előadásra szeretne járni, olyan hatással volt rá.”

Ez a Peeping Tom társulatának a Triptichon című előadása volt, aminek a Nemzeti Táncszínház adott otthont áprilisban. De említhetném a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át, a Bros című produkciót vagy A vihar című előadást is. Sőt a napokban mutatkozott be a magyarországi közönségnek Szlava Polunyin Snow Show-ja, ami szintén életem egyik legmeghatározóbb színházi élménye volt.

Mindkettejük számára a legmeglepőbb az volt, hogy a külföldi művészek nem értették a vastaps jelenségét: zavarba jöttek tőle. Ilyenkor pedig elmagyarázták nekik, hogy a ritmikusan gyorsuló taps nem jelent rosszat. Sőt nagyon is jót jelent, méghozzá azt, hogy nagyon tetszett a közönségnek az előadás, s várják őket vissza a színpadra.

A teljes interjú a Magyar Nemzet oldalán olvasható.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.