Külváros

Indul a Duna Feszt Győrben: mutatjuk, mit érdemes nézni a napokban!

Június 6–11. között Győrbe hívja a legpezsgőbb kulturális élettel rendelkező Duna-menti városokat az 1. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál: képviseletükben egy-egy reprezentatív színház vesz részt a fesztiválon. Mutatjuk, mit láthatunk Győrben a következő napokban a 10. Színházi Olimpia keretein belül megrendezésre kerülő fesztiválon!

Férj, pirítva

Más ágyában jobban forr a vér – vallja Kenneth, a középkorúságát nehezen megélő házas férfi, aki sem fiatalkori szívtipró énjét, sem Elvis rajongását nem kész feladni az évek előrehaladtával sem. Az életközépi-válság egyre nyomottabbá teszi mindennapjait, mire megtalálja a megoldást: húszévnyi házasság után szeretője lesz.

Első pillantásra a fiatal Laura mindent megtestesít, amit Hilary, a feleség, nem. Laura kalandvágyó, csinos és rajong Kenneth-ért. Mégis, van egy hiányossága: nem tud főzni. Ez viszont, sok bonyodalomnak lesz az okozója.

A Férj, pirítva című előadás a Stadttheater Ingolstadt (Németország) előadásában június 7-én 19 órakor látható a Győri Nemzeti Színház színpadán. Az előadásra jegyek ide kattintva érhetők el.

Fotó: Katharina Rößle

Passió

Festői freskó az élet és halál harcának két archaikus formájáról. Az első a hagyományos népi kultúra, a naptári szokások képeivel, amelyek a váltakozó tél ciklusához és az új, éltető tavasz beköszöntéhez kapcsolódnak. A második formát a bibliai újszövetségi történet képviseli Jézus Krisztus árulásáról, üldöztetéséről, elfogásáról, vértanúságáról és keresztre feszítéséről.

A Szlovák Nemzeti Táncegyüttes Passió című előadását június 7-én 20 órakor láthatjuk, amelyre jegyek ide kattintva érhetők el.

Exit

Az élet, történjék bármi, megállíthatatlan, keresnénk a kijáratot, de minden ajtó zárva, benne ragadtunk. Dorra, a boszniai lány, egy megrázó élményen esett át; Kate, az amerikai nő, úgyszintén: az egyik saját testén keresztül tapasztalta meg a fájdalmat, ami húsáig hatolt és lassú növekedésnek indult benne, a másik a lelkének széthullásában. Mindketten a kiutat keresik. Azonban a legnagyobb sötétben ismerszik meg a fény, ez a széthullás ajándék is lehet, ha felismerjük, elfogadjuk és szeretjük.

Az Exit kijárat az életből az életbe: a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában június 6-án 19 órakor. Jegyek ide kattintva érhetők el.

Exit – fotó: Ágota Bereczki

Énekes madár

Székely szerelmes játék formáját választja Tamási Áron, a 20. század elismert népi írója, hogy a fiatal erőt elnyomni szándékozó emberi varjak seregéről meséljen. Magdót és Mókát az isten is egymásnak teremtette, nem így vélekedik azonban az őket körülvevő világ.

Tiszta érzéseikkel, őszinteségükkel rávilágítnak az immár tíz éve házasodni készülő, idősödő párok –Eszter és Lukács, valamint Regina és Máté – kapcsolatának felszínességére. Ennek köszönhetően a fiatal szerelem beteljesülése ellenállásba ütközik Magdó nővérei és választottjuk részéről, ám ahogyan a mesékben lenni szokott a “minden jó, ha vége jó” is elérkezik, kissé eltérő megvilágításban.

A Győri Nemzeti Színház társulata Énekes madár című előadásával június 8-án 19 órakor lép színpadra, jegyek még elérhetők ide kattintva.

Énekes madár

Láthatatlan kölyök

Két fiú érkezik az üres vajdasági kisvárosba. Menekülnek, futnak, végtelen utak húzódnak mögöttük. Az életük nehéz, a lábuk véres, iszonyú dolgok rejlenek a fájó izmok mélyén. Három lány izeg-mozog egy játszótéren. A fiúk és a lányok találkozásából meg-nem-értés, közeledés, talán vonzalom születik, de a rémálmok, amik mozgatják őket, egyre sodorják őket tovább.

Ahogy lassan megismerjük a két fiú múltját és be-bekacsintanak a történetbe a felnőttek, egyre jobban értjük, miféle láthatatlansággal küzdenek ezek a kölykök.

Az Újvidéki Színház Láthatatlan kölyök című előadását június 8-án 19 órakor láthatjuk. A darabra jegyek még kaphatók, ide kattintva.

Balkan Syndrome

A „Balkán szindróma” című darabot 1987-ben írták.A Szovjetunióban a „peresztrojka” a rendszer megmentésére törekszik. Bulgáriában az elit csendben várja, hogy mindez véget érjen. A színpadon, ahogy felemelkedik a függöny, egy újabb hazai történet veszi kezdetét, mígnem hirtelen egy férfi bukkan elő a közönség soraiból, majd egy második, egy harmadik, még egy…

A színpadon szereplő színészek minden igyekezete a darab folytatása érdekében kudarcra van ítélve. A közelmúltig névtelen emberek nem akarnak tovább hallgatni. Nem hallgathatnak tovább az életük igazságtalanságairól. A „közönség” látni akarja problémáikat, drámáikat.

A Sava Ognyanov Dráma Színház előadásában érkező Balkan Syndrome című darabot június 10-én 19 órakor láthatjuk: az előadásra jegyek még elérhetők ide kattintva.

Külváros

Franci, a külvárosi pincér, táncos karrierről álmodik, induló pályafutása azonban zátonyra fut, amikor haverjai belerángatják egy rablásba, s börtönbe kerül. Egy év után szabadul, és visszatér régi lakásába, ahol már Anna lakik. Anna, mivel kirúgták irodai állásából, prostitúcióból tartja el magát.

A két külvárosi fiatal egymásba szeret, ám egy alkalommal Franci véletlenül megöli Anna egyik ügyfelét. A gyilkosságot sikerül balesetnek álcázni, s valójában senki nem sajnálja az áldozatot, ám Franci lelkiismerete nem nyugszik meg, újra és újra beszélnie, szembesülnie kell a bűnnel, amit elkövetett.

A Komáromi Jókai Színház Külváros című darabja június 11-én 19 órakor látható a Duna Fesztivál keretében. Az előadásra jegyek ide kattintva érhetők el.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!