Fotó: Horváth Judit

Mozgalmas évadot zárt a Kolibri Színház

Növekvő nézőszám, három új bemutató, eredményes nemzetközi együttműködések és a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett három sikeres fesztivál jellemezte a Kolibri Színház 2022/2023-as évadát.

A június 21-én megtartott évadzáró társulati ülésen Novák János igazgató értékelte az idei évad eredményeit és ismertette a 2023/2024-es évad programját.

Az évadról számokban:

A 2022/2023-as évadban a Kolibri Színház három játszóhelyén 100%-os látogatottsággal összesen 418 előadást láthatott a közönség, ez 37,5 ezer nézőt jelent. Ezen felül nagy érdeklődés mellett zajlottak a színház által rendezett nemzetközi fesztiválok is, jelentősen megnövelve az előadás- és nézőszámot. Az évadban legtöbbször, 172 alkalommal Nizsai Dániel lépett színpadra, őt követi Nyirkó Krisztina és Krausz Gábor 168, illetve 164 előadással.

A színház több mint harminc repertoár-előadásáról szólva az igazgató kihangsúlyozta a gyakran nemzetközi együttműködések keretében megvalósuló ifjúsági produkciók, valamint csecsemőszínházi előadások jelentőségét. Így valósult meg 2022 őszén a legkisebbeknek szóló Hangmadár, amelyet Novák János vitt színre a MAPPING projekt keretében, valamint a PlayOn! együttműködésen belül létrejött új ifjúsági előadás, az Áruló Vidovszky György rendezésében. Emellett a kisiskolás korosztálynak szóló repertoár is bővült egy klasszikussal, a Gothár Péter rendezte Óz, a varázsló című januári bemutatóval.

A Covid-járvány miatti visszaesés után idén lendületesen fejlődött tovább a színház drámapedagógiai programja Gyevi-Bíró Eszter vezetésével. Jelenleg hat színházi nevelési szakember dolgozik a színházban, összesen 224 színházi nevelési programot tartottak, mintegy 5400 gyerek részvételével. A Kolibri Színház továbbra is kiemelkedő feladatának tartja a társadalmi felelősségvállalást. A pályázaton elnyert 2,5 millió forintos közlekedési támogatásból 57 fővárosi és vidéki csoportot, összesen közel háromezer gyermeket tudtak hozzásegíteni ahhoz, hogy eljussanak az előadásaikra.

Nemzetközi kapcsolatok:

Novák János kiemelte, hogy idén is aktívan részt vettek a közel két évtizede működő nemzetközi kooperációk – a 0-6 éves korosztályra fókuszáló, a Kolibrin kívül 16 európai országot magában foglaló MAPPING művészeti-kutatási projekt, az interaktív történetmesélés és a digitális technológiák ifjúsági előadásokban való színházi alkalmazásait kutató PlayOn!, valamint az öt német és öt egyéb európai színházat magában foglaló EuropeFiction – közös munkájában. Az elmúlt években rendszeressé vált zoom konferenciák mellett idén már személyesen is tudtak találkozni külföldi partnereikkel.

A 10. Színházi Olimpia keretében a Kolibri Színház három gyermek- és ifjúsági színházi fesztivált szervezett, amelyre 18 országból összesen 21, nemzetközi rangú társulat érkezett. Az áprilisi Patchwork Fesztivál, amelynek a Győri Nemzeti Színház adott otthont, a klasszikus gyerekszínházi korosztályt célozta meg; a Kolibri Színházban és az Eötvös10-ben májusban megrendezett PlayOn! Budapest Fesztiválon a digitális világra fogékony tizenévesek számára készült innovatív előadások mutatkoztak be; míg a júniusi SENSES Fesztivál az érzékszervekre ható produkciókkal bűvölte el a legkisebbeket.

A jövő évadról:

A 2023/2024-es évadot a hagyomány szerint szeptember első szombatján az egész napos Kolibri Fesztivállal nyitják meg. Az esemény különlegessége, hogy a hazai fellépőkön kívül két MAPPING-partner, az olasz La Baracca Testoni Ragazzi és az írországi Branar társulat is vendégszerepel egy-egy produkcióval. Az évad első bemutatója Eva Rottmann, kortárs német szerző Kék órák című színdarabja lesz, amelyet Kiss Márton állít színpadra. Az előadás arra keresi a választ, hogy miként kommunikáljunk szorongás és megfelelési kényszer nélkül az érzelmeinkről, a vágyainkról, szerelemről, szexről, és hogyan beszéljünk a tinédzserekkel azokról a kérdésekről, amiket feltenni sem merünk.

Urbán legenda címmel, a Budapest Nagyregény projekt keretében készül Vidovszky György legújabb ifjúsági produkciója, amelynek bemutatóját 2024 tavaszán tartják a Budapest150 rendezvénysorozat részeként. A projekt célja, hogy a különböző kerületek családtörténetein keresztül idézze fel Budapest múltját, majd a történeteket a színház eszközeivel megjelenítse. A közönség nemcsak bepillanthat a város múltbeli és elképzelt eseményeibe, de a sokféle digitális technológia – binaurális hangkulissza, kiterjeszetett valóság (AR) és digitális bábok – segítségével a részévé is válhat. Előkészületben van továbbá Egressy Zoltán A virágot jelentő deszkák című meseregényének adaptációja, amelyet Novák János állít színpadra a kiskamasz korosztály számára.

A következő évadban új taggal bővül a társulat: Csernák Norbert szerződik a színházhoz, aki tavasz óta a Macska voltam Londonban főszerepében látható. Új Bors nénit is üdvözölhetnek a Kolibri színpadán, hiszen februártól Hámori Ildikó vette át a legendás előadás címszerepét Molnár Piroskától.

Társulati díjak:

A szerdai évadzárón a hagyományoknak megfelelően a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet és egy Kolibri Urat, illetve egy Kolibri Háttér Hölgyet és egy Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. A kollégák titkos szavazatai alapján idén Nyirkó Krisztina és Ruszina Szabolcs színművészek, illetve Hajsz Andrea rendezőasszisztens és Szőke Béla színpadmester érdemelte ki az elismerést.

(Via kolibriszinhaz.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!