BALLAD - fotó: Tiziano Ghidorsi
BALLAD - fotó: Tiziano Ghidorsi

Mozgalmas évadot zárt a Szegedi Kortárs Balett

Lezárta évadát a Szegedi Kortárs Balett is, amely a 10. Színházi Olimpia keretében az MM Contemporary Dance Company előadását látta vendégül májusban. Két bemutatót is bejelentettek a következő szezonra.

A Szegedi Kortárs Balett a 2022–2023-as évadban 58 előadást játszott, amelyet összesen majdnem 15 ezer néző tekintett meg. Szegeden 26, addig Budapesten 18, más városokban hét, külföldön pedig szintén hét alkalommal léptek színpadra.

A társulat részt vett a 10. Színházi Olimpián is, amelynek keretében az MM Contemporary Dance Company olasz társulatot fogadták: az Enrico Morelli és Michele Merola vezette együttes a Ballad című táncjátékot adta elő.

„A Színházi Olimpia kiváló lehetőséget adott arra, hogy tőlünk szokatlan tevékenységet is folytassunk. Hiszen nem gyakran tudunk meghívni Szegedre külföldi társulatokat. Egyrészt mert önerőből nincs meg ehhez az anyagi forrásunk, másrészt a város nem tart táncfesztiválokat, mint például Pécs, Veszprém vagy Győr, de reméljük, hogy a későbbiekben lehetőség lesz majd erre.” – mondta Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója.

Az együttes a következő évadban is két bemutatót tervez. A Petőfi-emlékév végéhez közeledve műsorára tűzi a Lánglelkű című táncjátékot, amelyhez öt szabadon választott Petőfi-vers szolgáltat muníciót a hazai és nemzetközi mesterkurzusokon, hangversenytermekben és zeneszerzésversenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők, Brandenburg Ádám, Dobri Dániel, Lázár Dániel, Molnár Viktor és Szászi Petra számára.

2024 tavaszán magyarországi és nemzetközi premierrel jelentkezik a Szegedi Kortárs Balett, a Fekete hattyú című táncjátékkal.

A társulat az új évadban műsorán tartja a Tűz/ Bernarda Alba háza, Bolero, Carmen, a Lear, a Concerto est/ Concerto, Vadak, A szent, a Diótörő, a Hamupipőke és a Carmina burana című táncjátékait is.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!