Szent Iván éji mulatság a fák alatt – Fináléjához ért a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én összművészeti ünnepi esttel és Szent Iván éji látványos programmal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia a Margitszigeti Színházban. Ezen az estén közösen ünneplik majd a színházi szakma képviselői és a közönség a színjátszást, az előadói szcéna közösségének örökérvényűségét. 

Bartók és Ravel a Margitszigeten

Bartók A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire készült táncműveket kiváló zongoraművészek négykezesekkel kísérik majd a margitszigeti nagyszínpadon. A Bartók-művet a Kossuth-díjas Bogányi Gergely és a Virtuózok győztese, Boros Misi adja elő, a Ravel-műhöz csatlakozik hozzájuk további két kiváló zongoraművész, az Erkel Ferenc-díjas Binder Károly és Varga Gábor, a hazai jazz-élet kiemelkedő zongoristája.

Az összművészeti produkció az InterEUropa Balett, a Soproni Balett és a Forrás Produkció országosan egyedülálló összművészeti előadásában, nemzetközi szereposztással kerül színre.  A táncművek koreográfusa Michael Kropf, rendezője Pataki András Jászai-díjas rendező. A fellépők között nemzetközi szinten is elismert kiválóságokat találunk.

Szent Iván éji mulatság a fák alatt

A színpadi produkciókat rendhagyó Szent Iván éji – fényfestéssel kísért – látványos összművészeti program követi a Margitsziget fái között, a szabadtéri színpad körül. A nézők elmerülnek Szent Iván éjszaka varázslatos világába, hogy felfedezzék az erdő misztikumát. A fénysugarak felfedik a természet- és a fák szépségét, és testüket az őket beborító ködbe vonják. Különböző művészetek figurái népesítik be a varázslatos éjszakát. A 10. Színházi Olimpia által felkért Szent Iván éji programon a Margitsziget Színház – az esemény főszervezőjeként – számos művésszel és technikai szolgáltatóval együttműködve dolgozik együtt.  A Teatro Potlach előadása a Színházi Olimpia záróünnepségeként az Aesop Studio és a Quiet Ensemble (Olaszország), a Fővárosi Nagycirkusz, a Budapest Bábszínház, a Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Sárközi Gyula Társulat és a Madách Táncművészeti Iskola növendékei együttműködésével jön létre. Az olaszországi Teatro Potlach közel ötven éve kutatója és megújítója a színházművészetnek. A Pino Di Buduo alapította társulat interkulturális és multimédiás előadásaival világszerte komoly hírnevet szerzett. A Potlach története egészen a római avantgárd színházig nyúlik vissza, mozgatórugói mindig a kutatás és a kísérletezés voltak.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!