Évadzárót tartottak a szegedi Kövér Béla Bábszínházban – fotó: Kuklis István

Aktív és sikeres évadot zárt a szegedi bábszínház is

Nehéz, de mozgalmas és rendkívül sikeres évadot tudhat maga mögött az idén már 76. évadában járó Kövér Béla Bábszínház. A teátrumnak páratlan lehetőségeket kínált a 10. Színházi Olimpia, amelynek a kecskeméti és békéscsabai bábszínházzal közösen egyik legaktívabb résztvevője volt a szegedi intézmény.

Szerdán tartotta hetvenhatodik évadának záróeseményét a Kövér Béla Bábszínház. Kiss Ágnes igazgató hosszan sorolta az intézmény eredményeit, megvalósult programjait.

Az elmúlt évadban a bábszínház 172 saját előadást tartott, több mint 60.000 néző váltott jegyet a produkciókra. A saját előadásokon túl 61 vendégelőadást is befogadtak: ezeket 31.498 néző látta. Külső helyszíneken is tartottak előadásokat, szám szerint 46 alkalommal, ezeket 44.435-en nézték meg.

Külföldre is eljutottak néhány előadásukkal a szegedi bábszínészek: összesen három alkalommal léptek fel Szabadkán és Aradon.

Az évadzárón külön fejezett szentelt az igazgatónő a 10. Színházi Olimpia eseményeinek is, amelyen a szegedi bábosok kecskeméti és békéscsabai művészekkel együtt vettek részt.

Az április 7-étől június 30-áig tartó olimpia kiemelkedő szegedi eseménysorozata volt a Szervusztok, Pajtikák! elnevezésű, három részből álló programsorozat, ahol a hazai bábművészet nagyjai mellett sok külföldi vendég is fellépett.

Az egész eseménysorozat legkiemelkedőbb része az a három napos Tengerhab gyereknap volt, amit a Móra-parkban rendeztek, és ahol öt ország húsz bábosa lépett fel, de szenzáció számba ment a spanyol La Baldufa Teatre rendhagyó utcai előadása is, amely hatalmas csinnadrattával indult a Dugonics térről, majd végig repült a Kárász utcán a piros-fehér csíkos, különleges Zeppelin.

A Kövér Béla Bábszínház a nyári szünet után szeptember első hétvégéjén már kinyitja kapuit, elsőként a Szinkópé Fesztivállal várják majd a színház épületében a szegedi családokat.

(Via szeged.hu)

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.