Markó-Valentyik Anna

Markó-Valentyik Anna: „Rendkívül inspiráló volt az alkotómunka”

A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó egyik közösségi eseményének, A szőlővirág ünnepének ötletgazdáival, Markó-Valentyik Annával és Markó Róberttel a kultura.hu készített interjút.

Markó-Valentyik Anna bábművész és Markó Róbert író, dramaturg rendező neve pályájuk indulása óta a Vaskakas Bábszínházhoz kötődött. Amikor egy évaddal ezelőtt a szabadúszást választották, Győrt is elhagyták, és Balatonhenyére költöztek. Az alkotással ott sem hagytak fel, de a színházcsinálás mellett a közösségteremtés is fontossá vált számukra.

„A Magyar Bábművészek Szövetsége a független bábszínházi társulatok számára hirdetett egy pályázatot Zsinórok nélkül címmel, amelyre térspecifikus közösségi színházi eseményekkel lehetett jelentkezni. A hottói Magamura Alkotóműhellyel, azaz Boráros Miladával és Szilárddal közösen találtuk ki A szőlővirág ünnepe című programot, amelynek műfaji megjelölése egyszeri és megismételhetetlen, a természet és a szőlőművelő ember kapcsolatát ünneplő, szakrális és profán gesztusokban bővelkedő, bábjátékkal tarkított körmenet lett.” – árulta el Markó Róbert.

„Az előkészítő periódust követően a meghívott hazai, cseh és szlovén kutatókkal, művészekkel együtt egyhetes műhelymunka keretében hoztunk létre egy óriásbábos felvonulást, amelyben a határkerülés néphagyományát gondoltuk újra. A stábban volt néprajzkutató, látványtervező, dramaturg, rendező, színész, animációs filmes, színháztörténész, de mindenki minden részfeladatban szerepet vállalt. Valójában ez a körmenet lett a KáLi Kultúrpajta nyitóeseménye.”

Markó–Valentyik Anna hozzátette, hogy rendkívül inspiráló volt az alkotómunka – és mivel helyben, Balatonhenyén, a helyiek segítségével, az ő történeteiket is felhasználva hozták létre az előadást, tulajdonképpen ők maguk is ezzel a programmal érkeztek meg igazán a falu közösségébe.

A teljes interjú a kultura.hu oldalán olvasható.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!