Markó-Valentyik Anna

Markó-Valentyik Anna: „Rendkívül inspiráló volt az alkotómunka”

A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó egyik közösségi eseményének, A szőlővirág ünnepének ötletgazdáival, Markó-Valentyik Annával és Markó Róberttel a kultura.hu készített interjút.

Markó-Valentyik Anna bábművész és Markó Róbert író, dramaturg rendező neve pályájuk indulása óta a Vaskakas Bábszínházhoz kötődött. Amikor egy évaddal ezelőtt a szabadúszást választották, Győrt is elhagyták, és Balatonhenyére költöztek. Az alkotással ott sem hagytak fel, de a színházcsinálás mellett a közösségteremtés is fontossá vált számukra.

„A Magyar Bábművészek Szövetsége a független bábszínházi társulatok számára hirdetett egy pályázatot Zsinórok nélkül címmel, amelyre térspecifikus közösségi színházi eseményekkel lehetett jelentkezni. A hottói Magamura Alkotóműhellyel, azaz Boráros Miladával és Szilárddal közösen találtuk ki A szőlővirág ünnepe című programot, amelynek műfaji megjelölése egyszeri és megismételhetetlen, a természet és a szőlőművelő ember kapcsolatát ünneplő, szakrális és profán gesztusokban bővelkedő, bábjátékkal tarkított körmenet lett.” – árulta el Markó Róbert.

„Az előkészítő periódust követően a meghívott hazai, cseh és szlovén kutatókkal, művészekkel együtt egyhetes műhelymunka keretében hoztunk létre egy óriásbábos felvonulást, amelyben a határkerülés néphagyományát gondoltuk újra. A stábban volt néprajzkutató, látványtervező, dramaturg, rendező, színész, animációs filmes, színháztörténész, de mindenki minden részfeladatban szerepet vállalt. Valójában ez a körmenet lett a KáLi Kultúrpajta nyitóeseménye.”

Markó–Valentyik Anna hozzátette, hogy rendkívül inspiráló volt az alkotómunka – és mivel helyben, Balatonhenyén, a helyiek segítségével, az ő történeteiket is felhasználva hozták létre az előadást, tulajdonképpen ők maguk is ezzel a programmal érkeztek meg igazán a falu közösségébe.

A teljes interjú a kultura.hu oldalán olvasható.

További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.