Clive Chandler: Punch és Judy

Pulcinellák, gólyalábasok és óriásbábok: Debrecenben járt a bábművészet színe-java

A 10. Színházi Olimpia keretében országszerte hetven helyszínen láthattunk színvonalas hazai és nemzetközi produkciókat. Idézzük fel, hogy zajlott az egyes vidéki városok színpadain 2023 legnagyobb színházi eseménye: sorozatunk következő részében a debreceni bábos programokat mutatjuk!

Június 30-án a Városligetben, a Muzsikáló Bábok Háza rendezvénnyel zárult a Bábművészeti Világtalálkozó, amelynek keretében a 13 résztvevő bábszínház városában többnapos, helyenként több hétvégés láncfesztiválon mintegy 350 programot rendeztek.

A szakmai összefogással, együttes gondolkodás és közös megvalósítás eredményeképpen létrejött fesztivál egyik helyszíne volt Debrecen is, ahol a Vojtina Bábszínház látta vendégül a programokat. Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója így nyilatkozott az eseménysorozatról:

Valóban nagyon sokféle személyes és társulati találkozásra is alkalmat adott ez a sorozat, és ebből az együttlétből, művészi egymásra figyelésből hosszú távon profitálnak a magyar bábszínházak. Az elmúlt években objektív körülmények nehezítették az utazásokat, emiatt is „jól jött” nekünk a Világtalálkozó, hiszen úgy kaptunk ízelítőt a nagyvilág bábjátszásából, hogy a legjobbak házhoz jöttek.

Écsi Gyöngyi: Szőlőszem Kálmán

A Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó debreceni programsorozata május 8-án Écsi Gyöngyi mesemondó Szőlőszem Kálmán című előadásával kezdődött: Kálmán és Boriska mindketten szőlőszemből születnek, az egyik királyi palotában, a másik egy szegény viskóban lát napvilágot. Testvéries és szerelmetes kapcsolatukra ezer veszély leselkedik. Felismerni és megharcolni a rendkívüli élet küldetését és egyediségét nem könnyű feladat.

Szőlőszem Kálmán

Duda Paiva: Elfelejtett lények és elveszett ügyek

Május 20-án a Vojtina Bábszínházban mutatkozott be a Duda Paiva Company.

„A világhírű holland társulat a hat éven felülieknek szánt produkciójának főszereplői – Tim Velraeds és Cat Smits – olyan intenzíven játszanak, hogy alig van szükség a szavakra. Ezen kívül a sodró zenék diktálják a történet ritmusát, és e gyerekdarabon is erőteljesen érezhető, hogy a Duda Paiva Company gyakorta visz színre táncszínházi előadásokat.” – olvashattuk a Magyar Nemzet beszámolójában.

A darab ajánlójába felírhatók a különleges bábok, az ötletes mozgatási módok, a fény kreatív használata, az igényes zene, ritmus, mozgás harmóniája és a magas színvonalú színészi játék, míg a történet zászlajára a többször elhangzó mondanivaló: Nem esszük meg a barátainkat!

Holland társulat előadását mutatták be Debrecenben Fotó: Vojtina Bábszínház/Csatáry-Nagy Krisztina

Szervusztok, Pajtikák!

Május 28. és június 24. között öt hétvégén keresztül, harminchat szabadtéri, ingyenes előadással várták a nagyérdeműt a bábosok: a Szervusztok, Pajtikák! című szabadtéri láncfesztivál első hétvégéjén, május 28-án gyereknapi forgataggal várták az érdeklődőket a Sziget-kék Tematikus Játszóparkban.

A magyr, lengyel, olasz és angol bábművészek előadásai között minden korosztály megtalálhatta a számára érdekes programot.

Pulcinellák hétvégéje

A nagy sikerű gyereknapot követően június 3-án a Pulcinellák hétvégéjével folytatódott a programsorozat, ahol többek között utcai menetszínházzal, zsonglőrökkel és vásári kesztyűs bábjátékosokkal is találkozhatott a nagyérdemű.

A színes program azonban nem ért véget a bábelőadásokkal: a közönség megtekinthette a Textúrák című vetített tárlatot is, este pedig világzenei koncert várta az érdeklődőket.

Company La Tal: Carrillo

Szivárványos nap

Június 10-én a bábszínházban és a Nagytemplom mögötti emlékparkban rendezték meg a Szivárványos nap című programot, amelyen cseh marionettszínház, szlovák verklisprodukció, pantomim, ügyességi játékok és koncert is várta a közönséget.

Vörössipkások Találkozója

Június 17-én és 18-án több helyszínen, a Nagyerdei Kultúrparkban (a Vidámpark területén), a Sziget-kék Tematikus Játszóparkban, a Békás tó melletti játszótéren, valamint a II. János Pál Pápa téren is találkozhattunk a Vörössipkások Nemzetközi Találkozójára érkező bábosokkal Debrecenben.

Június 17-én (szombaton) az Átmentem projekt kötéltáncos performance-ával nyitották meg a találkozót. A Nagyerdei Kultúrparkban és a Sziget-kék játszóparkban óriásbábokkal, gólyalábasokkal, vásári kesztyűs bábjátékkal és bohócelőadással is várták az oda látogatókat.

Június 18-án óriásbábos felvonulás nyitotta meg a napot, azt követően pedig minden helyszínen izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal készültek a szervezők, ahol minden korosztály megtalálhatta az őt érdeklő produkciókat.

Szentivánéji varázslatok

A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett programsorozat utolsó eseményét Szentivánéji varázslatok címmel rendezte meg a Vojtina Bábszínház. A hazai és külföldi bábművészet kiváló képviselőivel találkozhattak az érdeklődők két napon keresztül, valamint Láttál-e már 120 éves bábot? címmel bábszakmai bemutatót is tartottak.

Magamura Alkotóműhely – Johanes Doktor Faust

Világközép kiállítás

Ugyan az olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó már véget ért, Debrecenben még szeptember közepéig, a két évad közötti szünetben is látogatható a Kemény Henrik tiszteletére rendezett Világközép kiállítás. Kemény Henrik 2010-es haláláig járta a településeket és mutatta be a Vitéz László darabokat: a tárlat célja, hogy azokhoz is közel vigye művészetét, akik személyesen nem láthatták előadásait.

A Világközép című tárlat Kemény Henrik örökségéből merítve építi fel a vásározók univerzumát, amely hidat képez a valós színpadi tér és a fiktív, belső színház között. Megidézi Kemény Henrik dobozlabirintusát, azt a képzeletbeli játék-teret, amelyet akaratlanul és mégis szándékoson ő maga alakított ki a valós előadások utáni pihenő idejében és terében, az otthonában.

„Ez a kiállítás most annak a labirintusa is egyben, hogy hány arca van egy ilyen nagy művésznek, aki 81 évig bábozott. 87 évesen halt meg és hatévesen már játszott. Most ezt próbáljuk valamilyen nyelvezeten, esztétikában megmutatni”

– mondta Láposi Terka, a kiállítás kurátora.

A kiállítás szeptember 15-ig látogatható a Vojtina Kossuth utcai játszóhelyén.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!