Csárdáskirálynő. Fotó: GordonEszter / Budapesti Operettszínház

A legjobb nemzetközi előadásokat hozza el az Operettszínház Csárdáskirálynő Fesztiválja

A Budapesti Operettszínház június 3–11. között rendezi meg a Csárdáskirálynő Fesztivált. A teátrum a 10. Színházi Olimpia keretében Magyarországra hívja az ikonikus darab legjobb nemzetközi feldolgozásait, hogy a hazai közönség betekinthessen az európai operettjátszás aktualitásába is.

A Csárdáskirálynő több mint 100 évvel az első, bécsi bemutató után még mindig a legemblematikusabb és legnépszerűbb magyar operett, amelyet nagy sikerrel játszanak a nemzetközi színpadokon is. Az első világháború árnyékában született, bemutatóját sok minden nehezítette, mégis leírhatatlan siker lett, hiszen alkalmas volt arra, hogy javítsa a közhangulatot. Pontosan azt üzente, amire az adott pillanatban a legnagyobb szükség volt: az élet szép és a világ voltaképpen egy nagyon jó hely.

A darab eredeti szövegkönyvét Leo Stein és Jenbach Béla írta, amelyet Gábor Andor magyar fordításából ismerhetünk. Zenéjét a világhírű magyar zeneszerző, Kálmán Imre szerezte. Az azóta eltelt több mint egy évszázad alatt számos átdolgozás és értelmezés született a darabból, amely főúri, bohém szereplőivel, szerelmi bonyodalmaival és fülbemászó dallamaival maga volt és lett a könnyedség emlékműve, ugyanakkor megjelennek benne a történelmi Magyarország, az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásának viharfelhői is.

A Színházi Olimpia hazai rendezése remek alkalmat szolgáltat arra, hogy az Operettszínház bemutassa a különböző nemzetek Csárdáskirálynő-értelmezéseit a magyar közönségnek. Kiss-B. Atilla, a teátrum főigazgatója a következőket nyilatkozta a fesztivállal kapcsolatban:

„Én az embertársaim tükréből méretkezem. Abból állítom össze az énképemet, amit ők visszatükröznek. Ennek a gondolatnak a mentén vállalkozunk arra, hogy megmérettessünk műfaji rokonszínházaink tükrében. Vendégül hívunk Csárdáskirálynő-produkciókat Európából.  Az a hivatása az Olimpiának, hogy a békét hirdesse, a békés egymásra figyelést. Lássák mások is, hogyan értelmezzük mi a Csárdáskirálynőt, és mi – művészek és nézők – is megnézhessük, hogyan mutatják be Európa más országai ezt a csodálatos művet.”

A 2023 júniusában megrendezett fesztiválon a különböző feldolgozásokból három produkciót láthat a közönség. Elsőként a budapesti Operettszínház társulata lép színpadra, majd a Compagnie Lychore folytatja a bemutatkozást kiváló francia nyelvű előadásával, végül pedig a Litvániából érkező Kaunasi Állami Musical Színház zárja a sort.

Operettszínház, Budapest – Csárdáskirálynő

A 2019 óta hatalmas sikerrel, hármas szereposztásban játszott Csárdáskirálynőt Vidnyánszky Attila rendezte, aki első operett-rendezésével visszanyúlt a szöveg eredeti, 1916-os Gábor Andor-féle magyar változatához. Vidnyánszky egy nagy formátumú, különleges összművészeti előadást hozott létre, amelynek díszletét Cziegler Balázs álmodta meg, a jelmezek Berzsenyi Krisztina munkái. A produkció koreográfusa a Kossuth-díjas Bozsik Yvette, karmestere pedig az Operettszínház főzeneigazgatója, a Liszt Ferenc-díjas Pfeiffer Gyula.

Csárdáskirálynő. Fotó: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház

Compagnie Lychore – Princesse Czardas

A francia társulat Csárdáskirálynő-értelmezését a színész és lírai művész, Jean-François Vinciguerra rendezte. A társulat így ír az előadásról:

Kálmán Imre elbűvölő zenéje megérint szívünk és lelkünk mélyéig. Bolondozás, elrendezett házasságok, szerelmi viszonyok barátok között. A történet ma is érvényes, de mivel egy hatalmas, az egész világot érintő konfliktus előestéjén játszódik, hihetetlenül fontossá válik a szerelem bármi áron. Meg kell védenünk az elveinket, az érzéseinket, az értékeinket egy olyan kábulatban, amikor nem tudni, mit hoz a holnap. A lét felszínessége a csárdás hangjaira, megszínezve a jövő nélküli reménnyel…”

Az előadást francia nyelvű, angol felirattal.

Kaunasi Állami Musical Színház – Silva (Die Csardasfürstin)

Igazi különleges produkció érkezik a litván társulat előadásában. A Csárdáskirálynő közismert operett Litvániában is, amelyet többször is színpadra állítottak a Kaunasi Állami Musical Színházban. A közönség már tudja, miről szól és hogy mire számítson.

A darabot ezúttal Rūta Bunikytė, a litván színházi élet egyik leghíresebb és legtermékenyebb fiatal alkotója állította színpadra, akinek elődleges célja az volt, hogy az ismert történetet a megszokottól eltérően dolgozzák fel, váratlan percekkel megajándékozva ezzel a nézőket.

Silva (Die Csardasfürstin). Fotó: Martynas Aleksa

Az Budapesti Operettszínház által megálmodott Csárdáskirálynő Fesztivál egy különleges és nagyszabású gálakoncerttel zárul majd.

További cikkek
Vidnyanszky
A Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlést tartott az Eiffel Műhelyházban november 27-én, ahol a résztvevők újraválasztották az eddigi elnököt.
Jan_Fabre_Az_Olumposz_tetejen_900x599
A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 5 – 27.  között rendezi meg a Nemzeti Színház.
Makovecz kultúrtemplom, Csenger (forrás: makovecz.hu)
A Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, Makovecz Imre építész alkotását, az egykori Adventista Imaház újjászületését ünnepelték Csengeren.