Mit nézzünk a MITEM-en? – A Nemzeti Színház művészei válaszoltak

Berettyán Nándort, Szabó Sebestyén Lászlót és Tóth Augusztát, a Nemzeti Színház művészeit kérdeztük: mit ajánlanak a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM 2023-as kínálatából? 

Berettyán Nándor

Kíváncsi vagyok az Elektra című előadásra Suzuki Tadashi rendezésében, akinek az alkotói szemléletéről már rengeteget hallottam, de még sosem láttam előadását. Izgalmas, hogy egy japán alkotó hogyan nyúl egy ennyire európai történethez. 

Szeretném megnézni a mexikói előadásokat is, különösen az Emiliano Zapata asszonyait. A spanyol kultúrkör már önmagában érdekel, láttam is számos spanyol nyelvű előadást, de Mexikóból érkezőt még soha. 

A tavalyi Novarina-rendezése után nagyon várom Jean Bellorini új munkáját, Az öngyilkost – egy igaz szovjet tragikomédia kortárs francia felfogásban.

Szabó Sebestyén László

Nagyon várom az Ifjú barbárok című előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, akivel magam is többször dolgoztam, és akinek az előadásai mindig izgalmasak. Ráadásul maga a téma, Kodály Zoltán és Bartók Béla élete is rendkívül érdekel. Kinéztem magamnak a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című darabot: egy kortárs lengyel Nobel-díjas író műve egy angol társulat előadásában – különlegesnek ígérkezik. Emellett teljes szívemből ajánlom mindenkinek a Slava’s Snowshow-t, mert nézőként egyszerre sírhatunk, nevethetünk és válhatunk ismét gyermekké.

Tóth Auguszta

A Színházi Olimpia keretében az idei MITEM minden eddiginél színesebb és gazdagabb programot kínál. Kíváncsian várom a Macbethet Ratan Thiyam rendezésében, mert érdekel, hogy egy indiai rendező hogyan állítja színpadra Shakespeare művét. Mindenképpen megnézem a mexikói Nemzetiből érkező A fundamentalista című előadást, amelyet egy kortárs finn drámából az a spanyol Ignacio García rendezett, akivel A kertész kutyájában nemrég együtt dolgoztam a Nemzetiben. Ibsen Nórája is izgalmasnak ígérkezik a görög Theodórosz Terzopulosz rendezésében, és még számtalan izgalmas előadást tudnék ajánlani…

A MITEM előadásairól bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

További cikkek
A Csokonai Fórum Latinovits Terme – forrás: Csokonai Fórum
A 10. Színházi Olimpia kiemelt helyszíne lesz a megújult debreceni Csokonai Fórum, ahová az Országos Színházi Találkozó keretében a magyarországi kőszínházak számos meghatározó előadása érkezik májusban és júniusban.
MDOL, Krvavá svatba
A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra: az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.
Janos kiraly
Shakespeare királydrámájának groteszk átiratát, Friedrich Dürrenmatt János király című darabját mutatja be március 24-én a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat. A teátrum A nép ellensége és Az ördög próbája című előadásokat hozza el a 10. Színházi Olimpiára.