Emiliano Zapata asszonyai

Tánc, cirkuszi előadás és közép-amerikai színjátszás: kortárs darabok a MITEM kínálatában

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében mintegy ötven előadás mutatkozik be, amelyekkel a fesztivál a 10. Színházi Olimpia központi szereplője lesz. Ezúttal a kortárs darabokat gyűjtöttük csokorba: cirkuszi előadás, közép-amerikai színdarabok és tánc is szerepel ajánlónkban. A klasszikus darabok adaptációit bemutató tematikus válogatásunk ide kattintva olvasható.

Cirkuszi előadás a gyermekkor csodálatos világáról

Slava Polunin és Viktor Kramer rendezte a Slava’s Snow Show című cirkuszi előadást, amely 1993 óta folyamatosan járja a világot: több száz városban nézők milliói tekintették már meg és merültek el az álmok és a képzelet csodás birodalmában, a gyermekkor világában. „A SnowShow önmagában egy kategória”, amely nemzetiségtől, kortól és nemtől függetlenül varázsol el mindenkit, aki csak látja. A darab nemzetközi visszhangjáról itt írtunk részletesen.

Slava Polunin, a ma élő legünnepeltebb bohóc és csapatának előadása az évek során legalább húsz, a legnagyobb elismerést jelentő díjat nyert el, köztük a Lawrence Olivier-, a Drama Desk-, a Triumph- és a Golden Nose-díjakat. Az előadást a Nemzeti Színház színpadán öt alkalommal (a gyermekekre is gondolva két délutáni időpontban is) láthatjuk júniusban.

Közép-Amerikai kortárs színjátszás

Három darab is érkezik a MITEM-re, amelyekből ízelítőt kaphatunk a közép-amerikai kortárs színjátszásból: a nemzetközi színpadokon nagy népszerűségnek örvendő előadások budapesti bemutatóira is gyorsan fogynak a jegyek.

Emiliano Zapata asszonyai

A Mexikói Nemzeti Színház társulata Conchi León rendezésében mutatja be az Emiliano Zapata asszonyai című előadást, amely a mexikói forradalmár köré felsorakoztatott fiktív nőalakokra épül. A darab a képzelet játéka: a Zapatáról kialakuló képünket a darab több nő elbeszélésén keresztül építi fel (vagy éppen rombolja le). A jegyek az előadásra már elkeltek.

Moszkva

Aurora Cano a Mexikói Nemzeti Színház társulatának művészeti igazgatója, rendezőként és színésznőként rendkívül változatos előadások létrehozásában vett részt: Budapesten május 7-én a Moszkva című darabot láthatjuk a rendezésében, a Teatro de Babel társulatának előadásában. Három nő eltéved egy színházban a 21. század elején: lánytestvérek, művészek, gyújtogatók, három nemzedék képviselői kérdőjelezik meg a színház jelentőségét és saját életük irányát, miközben olyan helyre igyekszenek, ahol minden csodálatos, vagy ahol legalább meleg van. Jegyek az előadásra még elérhetők.

A fundamentalista

A Teatro de Babel másik előadásában, A fundamentalistában Marcos egy jól ismert lelkész és „A botrányos pap” címet viselő könyvsorozat szerzője, amellyel a hitet az egyház új generációi számára szándékozik megújítani. Egy napon váratlanul ismét felbukkan az életében Heidi, akivel húsz éve nem találkozott, és akihez fiatalságuk idején szoros barátság fűzte. A darabot a fiatal, többszörösen kitüntetett spanyol rendező, Ignacio García rendezte. Az előadásra már az összes jegy elkelt.

Kortárs tánc a MITEM-en: INK

Ahogy azt korábbi, tematikus ajánlóinkban bemutattuk (a két rész elérhető itt és itt), a Színházi Olimpia részeként több táncelőadás is Budapestre érkezik, amelyek közül a Dimitris Papaioannu által színpadra állított INK a MITEM Fesztivál részeként mutatkozik be.

Dimitris Papaioannou, a lenyűgöző táncos Šuka Horn kíséretében egy párbajba torkolló duett során a valóság határait kutatja a sci-fi és a horror szűrőjén keresztül: a sötétségbe borult univerzum őrzője megpróbálja fenntartani világának rendjét. A feladat roppant törékeny egyensúlyozás, amelyre egyedül csak ő képes.

Az előadás két és fél évig turnézott 4 kontinensen, 23 országban és 38 városban, 2017-ben elnyerte az Európai Színházi Díj különdíját, Papaioannout pedig 2019-ben jelölték az Olivier- díjra a Kimagasló eredmény a táncművészetben kategóriában. A produkcióra jegyek már elérhetők ide kattintva.

Bros

Bros címmel mutatja be előadását az olasz Societas társulat, akik Romeo Castellucci rendezésében egy igazán különleges, formabontó produkciót visznek színpadra. A rendező színháza olyan dramaturgiát érvényesít, mely elutasítja az irodalmi szöveg elsőbbségét, s előadásait egy rendkívül gazdag képekből álló, komplex formává alakítja, támaszkodva az olyan, mindenki számára érthető művészeti ágak nyelvének kifejező erejére, mint a zene, a szobrászat, a festészet vagy az építészet. Jegyek az előadásra itt kaphatók.

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át

A Nobel-díjas Olga Tokarczuk azonos című regénye alapján készült előadás igazi nemzetközi együttműködés keretében valósul meg: a világhírű Complicité vándortársulat mutatja be a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című fekete humorú, archaikus-noir darabot. Az autoriter struktúrák ellen elszánt támadást intéző mű elemi elutasítást váltott ki a szerző hazájában, Lengyelországban. Elgondolkodtató, ironikus, túlvilági elemekkel megtűzdelt krimi, mese a világmindenségről, a költészetről, az aktivizmus korlátairól és lehetőségeiről – mindezt a számtalan díjjal kitüntetett angol színész, író, rendező Simon McBurney állította színpadra.

McBurney rendezését két alkalommal láthatjuk májusban a Nemzeti Színház színpadán, az előadásra jegyek már elérhetők.

Drive Your Plow... Photo: Camilla Adams
Hajtsad ekédet a holtak csontjain át – fotó: Camilla Adams

Ifjú barbárok

Az Ifjú barbárok című előadásban a két világhírű magyar zenetudós – Kodály Zoltán és Bartók Béla – barátságát, közös munkájuk motivációit és élményeit dolgozza fel a rendező, ifj. Vidnyánszky Attila, aki Vecsey H. Miklós szövegét felhasználva a magyarságtudat és nemzeti azonosságtudat ma is aktuális kérdéseivel szembesíti a nézőt. Ezek megválaszolásához igyekeznek segítséget kérni Kodálytól és Bartóktól a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei a Tokos zenekar közreműködésével.

Nem céljuk bármiféle üzenet vagy mondanivaló átadása, mindössze visszhangot keresnek, amelyek ma is ugyanúgy szólnak a nézőhöz, mint száz évvel ezelőtt. Az előadást 2022-ben Imre Éva – Őze Lajos díjjal tüntették ki Gyulán. A különleges produkciót négy alkalommal láthatjuk a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. Az előadásokra a jegyek már elkeltek.

Ifjú barbárok előadás
Ifjú barbárok

Resurrexit Cassandra

A Jan Fabre által rendezett szólóelőadásban Stella Höttler alakítja Cassandrát, a papnőt, a sámánt, szent asszonyt, a jövőbe látó jósnőt. Tragédiája, hogy senki nem hisz neki, mert féleszűnek, hisztérikusnak, a falu bolondjának tartják: suttog, üvölt, sikoltozik, sok-sok éve ismétli az általa látott szörnyűségeket, mindhiába. Pedig megannyiszor megmegmenthette volna a világot.

Jan Fabre színházának nélkülözhetetlen elemei a káosz és fegyelem, ismétlődés és őrület, metamorfózis és anonimitás; színházfelfogását gazdag formanyelv jellemzi, dialógusait egyéb elemek – tánc, zene, opera, performansz, improvizáció – egészítik ki. A darabot két alkalommal viszik színpadra májusban, amelyekre jegyek még elérhetők ide kattintva.

Mindaz, ami történt és megtörténhetne

Heiner Goebbels frankfurti zeneszerző és rendező, számos nemzetközi díj birtokosa rendezte társulatának a Mindaz, ami történt és történhetne című darabot, amely száz évet ölel fel Európa történetéből. A tizenhat zenész, táncos és előadóművész arra invitálja a nézőt, hogy gondolja át az európai identitás kialakulását, mibenlétét és lehetséges jövőjét.

Az első világháborúval kezdődő előadás egy olyan szertárba kalauzol minket, amely tele van a múlt kellékeivel; félig performansz, félig építési terület, ahol a néző elképzelheti a 20. század alternatív történetét az együttműködés és a véletlenek költői keretében. Az előadás rendhagyó helyszíne a Tüskecsarnok lesz. Jegyek ide kattintva kaphatók.

  • Bővebben a MITEM előadásairól ITTlehet tájékozódni.
  • Információk a fesztivál oldalán is elérhetőek: mitem.hu
  • A Színházi Olimpia részeként zajló Madách Nemzetközi Színházi Találkozó előadásaira a szervezők három szabadbérletet hirdettek meg, amelyek ITTvásárolhatók meg.

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!