Trójai nők_ Wybrzeże Színház

Kínai Faust, indiai Shakespeare, japán Szophoklész

Újragondolt klasszikusokat is hoz a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM. A fesztivál mintegy ötven előadásával a 10. Színházi Olimpia központi szereplője lesz. Válogatásunkban ezúttal az európai irodalom ikonikus műveit gyűjtöttük csokorba, melyeket kortárs értelmezésben láthatunk majd viszont a Nemzeti Színház színpadán. Klasszikus művek, világhírű rendezők, nagyhatású előadások Budapesten.

Olasz, grúz és indiai Shakespeare

A vihar

A Teatro Stabile di Torino és a Teatro Nazionale művészeinek tolmácsolásában, Alessandro Serra rendezésében láthatjuk a Shakespeare-drámából készített A vihar című előadást, amelyről a rendező a következőket nyilatkozta:

„A darab himnusz a színházhoz, a színház előadásában: a színház varázsereje abban az egyszeri és egyedülálló lehetőségben nyilvánul meg, hogy metafizikai dimenziókba emelkedhetünk egy fadeszkákon közlekedő, alig néhány kellékkel és toldott-foldott jelmezzel felszerelt, faragatlan komédiásokból álló társulatnak köszönhetően.”

Shakespeare klasszikusát két alkalommal is láthatjuk a színpadon, az előadásra a jegyek már elérhetők ide kattintva.

Igazán különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Tbiliszi Színházi Központ előadásaira, akik két Shakespeare-darabbal érkeznek Grúziából. Mindkét klasszikus darabot a többszörösen kitüntetett világhírű grúz rendező, Avtandil Varsimashvili rendezte, aki ezúttal az angol szerző egyik királydrámáját és leghíresebb tragédiáját állította színpadra.

III. Richárd

A III. Richárd című drámában Shakespeare megteremtette legérdekesebb, ugyanakkor igen visszataszító karakterét: a testi fogyatékos herceget, aki cselszövéssel sorban megöleti családtagjait, hogy az áhított trón az övé legyen. Azonban célját elérve sem nyughat, a megölt családtagjainak szellemei ugyanis lassan az őrületbe kergetik. A darabot a tbiliszi társulat tolmácsolásában április 26-án láthatjuk a Nemzeti Színházban.

Othello

A királydrámán kívül a grúz társulat színpadra állította az Othellót is, amelyben Shakespeare megalkotta drámáinak leggyűlöletesebb gazemberét és legmegrendítőbb tragikus hősét. A darabot, a bosszúállás remekművét, amely lélegzetelállítóan mutatja be az emberi elme működését, április 27-én grúz nyelven, magyar szinkrontolmácsolással láthatjuk, szintén a Nemzeti Színházban.

Macbeth

Shakespeare legrémisztőbb tragédiáját, a Macbethet az indiai Chorus Reparatory Theatre alapítója, Ratan Thiyam gondolta újra. A Shakespeare műve alapján rendezett előadásban a címszereplő egy betegség, egy veszélyes járvány, az emberi nem legrútabb megjelenési formája a mai világban, amelynek felszámolása érdekében hozott irodalmi, művészeti, tudományos és vallási intézkedések ezidáig nem vezettek eredményre.

Ratan Thiyam előadásának szövege amennyire csak lehet, igyekszik hű maradni a shakespeare-i eredetihez, így a produkció különleges nyelvét – a maripurit – nem ismerők számára is kiemelkedő élményt nyújt. Az előadást három alkalommal láthatjuk magyar és angol felirattal: a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán május 3-án és 4-én, valamint Dunaújvárosban a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában május 6-án.

Az olimpia záróeseménye a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon igaz nyárünnep lesz: a Szentivánéji álom. 

Ibsen Görögországból: Nóra

Ibsen Nóráját a delphi-i Attisz Színház előadásában láthatjuk, Theodórosz Terzopulosz rendezésében: a görög társulat tolmácsolásában Ibsen klasszikusa végső soron tanulmány a színház mibenlétéről; Nóra a színháznak azt a küzdelmét szimbolizálja, hogy túllépve önnön színház voltán életté váljon. Jegyek már kaphatók az előadásra.

Attis Theatre: Nora - photo: Johanna Weber
Attis Theatre: Nora – fotó: Johanna Weber

Ókori klasszikusok japán és lengyel értelmezésben

Euripidész Trójai nők című tragédiáját a gdanski Wybrzeże Színház és a SCOT Suzuki Társulat is elhozza. A lengyel Jan Klata díjnyertes rendezésében az áldozatokban, az elkövetők iránt érzett bosszúvágy érlelésének folyamata kerül a középpontba, míg Suzuki Tadashi célja, hogy bemutassa, az emberi szenvedés tértől és időtől függetlenül mindenhol – Japánban és nyugaton is – közös.

A távol-keleti műhely Euripidész mellett egy Szophoklész-értelmezést (és Hugo von Hoffmansthalt) is bemutat, hiszen szintén a Nemzeti Színház színpadán mutatkozik be az Elektra is. Jegyek már elérhetőek minden három előadásra. 

Tolsztoj „szerbül”: Háború és béke

Lev Tolsztoj Háború és békéjét a Belgrádi Nemzeti Színház művészeinek előadásában láthatjuk, Boris Liješević rendezésében. A regény főhősei állandóan keresnek valamit: Istent, a szerelmet, dicsőséget, boldogságot, az élet értelmét… Pierre Bezuhov így teszi fel magának a kérdést:

„Mire való az életünk? Mivégre vagyunk ezen a világon? Mit kell az embernek, az emberiségnek felépítenie, elérnie az életével?”

Ez Tolsztoj számára az alapkérdés, a könyv, és következésképpen a dramatizálás és az előadás központi témája is. Az április 24-i előadásra jegyek már kaphatók.

Háború és béke. Fotó: Vuk Miletić

A spanyol Hamlet: Az élet álom

A Cheek by Jowl 1981-ben alapította Declan Donnellan Nick Ormeroddal közösen, majd több mint negyven produkciót hoztak létre, hat földrész összesen több mint 400 városában tartva előadásokat. A MITEM-en bemutatkozó Az élet álom című produkciójuk a társulat első spanyol nyelvű előadása, amely Calderón lenyűgöző drámáját állítja színpadra a spanyol aranykorból. A Declan Donnellan által rendezett és Nick Ormerod látványtervező által szcenírozott darabot spanyol színészekből álló társulata adja elő, amely a nemzetközi színpadokon már nagy sikerrel szerepel. Jegyek itt kaphatók.

Life is a dream / Cheek by Jowl / Javier Naval
Az élet álom. Fotó: Javier Naval

Kínai Faust 

Végül egy kínai társulat, a Pekingi Központi Dráma Akadémia művészeinek előadását ajánljuk a Színházi Olimpia klasszikus adaptációinak sorában. A Faust tragédiája című, Liu Libin által rendezett darabjuk Goethe klasszikusának öt felvonásos újragondolása, amely jelentős mértékben eltér az eredetitől, hiszen Faust életének öt szakaszát fordított sorrendben, a végétől az elejéig haladva mutatja be. A Nemzeti Színház színpadán május 10-én láthatjuk, jegyek már kaphatók az előadásra.

  • Bővebben a MITEM előadásairól ITT lehet tájékozódni.
  • Információk a fesztivál oldalán is elérhetőek: mitem.hu  
  • A Színházi Olimpia részeként zajló Madách Nemzetközi Színházi Találkozó előadásaira a szervezők három szabadbérletet hirdettek meg, amelyek ITT vásárolhatók meg.
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!