Csárdáskirálynő – Budapesti Operettszínház

Musical, operett és klasszikusok – zenés színházi előadások a Színházi Olimpián

A 10. Színházi Olimpia változatos programjait zenés színházi előadások is színesítik: az alábbi válogatásban ezeket gyűjtöttök csokorba. A musical, az operett vagy a komolyzene szerelmesei is találhatnak közöttük kedvükre valót.

Jézus Krisztus Szupersztár

A Pécsi Nemzeti Színház színpadán láthatjuk Tim Rice és Andrew Lloyd Webber mára ikonikussá vált musicalét, a Jézus Krusztus Szupersztárt a zágrábi Komedija társulatának előadásában.

Lloyd Webber elmondása szerint a darabot nem egy feltámadástörténetnek szánták, de még csak nem is egy bepillantást Krisztus életének utolsó napjaiba, hiszen ez egy „gyönyörű történet” volt, és éppen csak azt a drámai hátteret kínálta, amire szükségük volt. Tim Rice szerint „Krisztust nem Istennek látjuk, hanem igazi embernek a megfelelő helyen a megfelelő időben.”

A zágrábi teátrum előadását angol nyelven, Damir Lončar rendezésében május 24-én 19 órakor láthatjuk a Pécsi Nemzeti Színházban.

Fotó: Ines Novkovic

Kétkedés és útkeresés – Az ember tragédiája nyomán

Igazán különleges produkciót láthatnak a klasszikus zene iránt érdeklődők a Színházi Olimpia keretében. A Budafoki Dohnányi ZenekarNyíregyházi Cantemus Kórus, a Pro Musica Leánykar, valamint Ónodi Eszter és Lukács Sándor közreműködésével mutatja be Kételkedés és útkeresés – Az ember tragédiája nyomán  című produkcióját a Művészetek Palotájában április 12-én.

Az est folyamán műsoron szereplő két zenemű a világ folyásával foglalkozik: Richard Straussé Nietzsche korszakos munkája, az Imigyen szóla Zarathustra, míg Gyöngyösi Leventéé nemzeti klasszikusunk, Madách fő műve, Az ember tragédiája nyomán. A Hollerung Gábor vezényletével megszólaló zeneműveket Ónodi Eszter prózai előadása színesíti. A házigazda Lukács Sándor.

Budafoki Dohnányi Zenekar

Csárdáskirálynő-értelmezések

A Budapesti Operettszínház június 3–11. között rendezi meg a Csárdáskirálynő Fesztivált. A teátrum a 10. Színházi Olimpia keretében Magyarországra hívja az ikonikus darab legjobb nemzetközi feldolgozásait, hogy a hazai közönség betekinthessen az európai operettjátszás aktualitásába is. A fesztivál ideje alatt egy magyar, egy francia és egy litván Csárdáskirálynő előadást láthatunk.

Operettszínház, Budapest – Csárdáskirálynő

A 2019 óta hatalmas sikerrel, hármas szereposztásban játszott Csárdáskirálynőt Vidnyánszky Attila rendezte, aki első operett-rendezésével visszanyúlt a szöveg eredeti, 1916-os Gábor Andor-féle magyar változatához. Vidnyánszky egy nagy formátumú, különleges összművészeti előadást hozott létre, amelynek díszletét Cziegler Balázs álmodta meg, a jelmezek Berzsenyi Krisztina munkái. A produkció koreográfusa a Kossuth-díjas Bozsik Yvette, karmestere pedig az Operettszínház főzeneigazgatója, a Liszt Ferenc-díjas Pfeiffer Gyula.

Csárdáskirálynő. Fotó: Gordon Eszter / Budapesti Operettszínház

Compagnie Lychore – Princesse Czardas

A francia társulat Csárdáskirálynő-értelmezését a színész és lírai művész, Jean-François Vinciguerra rendezte. A társulat így ír az előadásról:

Kálmán Imre elbűvölő zenéje megérint szívünk és lelkünk mélyéig. Bolondozás, elrendezett házasságok, szerelmi viszonyok barátok között. A történet ma is érvényes, de mivel egy hatalmas, az egész világot érintő konfliktus előestéjén játszódik, hihetetlenül fontossá válik a szerelem bármi áron. Meg kell védenünk az elveinket, az érzéseinket, az értékeinket egy olyan kábulatban, amikor nem tudni, mit hoz a holnap. A lét felszínessége a csárdás hangjaira, megszínezve a jövő nélküli reménnyel…”

Az előadást francia nyelvű, angol felirattal.

Kaunasi Állami Musical Színház – Silva (Die Csardasfürstin)

Igazi különleges produkció érkezik a litván társulat előadásában. A Csárdáskirálynő közismert operett Litvániában is, amelyet többször is színpadra állítottak a Kaunasi Állami Musical Színházban. A közönség már tudja, miről szól és hogy mire számítson.

A darabot ezúttal Rūta Bunikytė, a litván színházi élet egyik leghíresebb és legtermékenyebb fiatal alkotója állította színpadra, akinek elődleges célja az volt, hogy az ismert történetet a megszokottól eltérően dolgozzák fel, váratlan percekkel megajándékozva ezzel a nézőket.

Silva (Die Csardasfürstin). Fotó: Martynas Aleksa
További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.