Forrás: 4K Media Studio
Forrás: 4K Media Studio

Színházi Olimpia és MITEM tájékoztató az SZFE-n

A 10. Színházi Olimpia és a IX. MITEM páratlanul sokrétű programkínálatáról és a rendezvénysorozat által nyújtott szakmai lehetőségekről tartottak tájékoztatást a szervezők március 30-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói számára az intézmény Rákóczi úti épületében.

Vidnyánszky Attilaa 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője elmondása szerint mind időtartamát, mind a gazdag programkínálatot tekintve rendkívüli rendezvénysorozat veszi kezdetét áprilisban Magyarországon. Az ország különböző helyein a változatos, a kortárs előadóművészetek számos műfaját felvonultató programban összesen 58 ország 400 társulatának 750 előadását és 7500 fellépőjét láthatja a közönség és a szakma egyaránt. Az érdeklődők a világszínház olyan meghatározó alkotóival és gondolkodóival találkozhatnak, akik munkásságuk során új megközelítéseket és módszereket, ezáltal sajátos színházi nyelvet és beszédmódot dolgoztak ki.

Moszkvai és kijevi diákéveire reflektálva Vidnyánszky Attila kiemelte: nem csupán a nézők számára válhatnak felejthetetlenné ezek a programok, hanem a szakmát gyakorlók és a pályájuk elején tartó fiatalok számára is életre szóló tapasztalatot, inspirációt jelenthet a vendégprodukciókkal és azok alkotóival való találkozás. 

A Színházi Olimpia művészeti vezetőjének reményei szerint a szakmai, közösségi együttlét hangulatát már az április 15-i megnyitó megteremti, hiszen nem csupán a Nemzeti Színház előtti téren, hanem a főváros különböző pontjain egymással párhuzamosan zajló performanceok, utcaszínházi produkciók, karneváli felvonulások hívják föl az érdeklődők figyelmét az ünnepi események kezdetére. 

„A több évnyi koronavírus-őrület után, a folyamatos háborús fenyegetettség idején, amikor hidakat rombolunk szét, programok és fesztiválok szűnnek meg szerte a világon, amikor elfelejtünk egymással párbeszédbe lépni, különösen nagy szükség van egy ilyen, országokat felölelő ünnepre és találkozásra, ahol kíváncsiak lehetünk egymásra, figyelhetünk egymásra, meghalljuk és elfogadjuk egymást“ – mondta Vidnyánszky Attila. 

A nemzetközi tapasztalatszerzés egyik lehetőségeként a különböző színházi egyetemek hallgatóinak részvételével zajló Madách Projekttel kapcsolatos tervekre, célkitűzésekre is kitért.

Vidnyánszky Attila - fotó: 4K Media Studio
Vidnyánszky Attila – fotó: 4K Media Studio

Kulcsár Edit Ágota, a Színházi Olimpia Nonprofit Kft. ügyvezetője az olimpia részeként megrendezésre kerülő IX. MITEM programjairól tájékoztatta a jelenlévőket. Felhívta a figyelmet az alapító mesterek, Theodórosz Terzopulosz és Suzuki Tadashi által rendezett, az ősi görög és japán kultúrákban gyökerező, intenzív előadásmóddal megszólaló produkcióira, párbeszédbe állítva ezzel a fiatalabb generációk, a tanítványok alkotásait, amelyek szintén láthatóak lesznek a fesztivál ideje alatt. Az előadásokhoz szorosan kötődő szakmai programokról, közönségtalálkozókról, workshopokról, kiállításokról és filmvetítésekről is tájékoztatta a jelenlévőket, melyek közül kiemelkedő esemény az április 18-i, színháztörténeti jelentőségű beszélgetés Theodórosz Terzopulosz és Suzuki Tadashi részvételével, az április 23-i szimpózium, amelynek résztvevői Suzuki módszerével közelebbről is megismerkedhetnek, vagy a Juliette Binoche részvételével június 7-én megrendezésre kerülő felolvasóest. Ugyancsak kiemelt fontosságú a június 10-i tibeti operaelőadás előtt megrendezésre kerülő ráhangoló beszélgetés a Tibeti Előadóművészeti Intézet vezetőjével, Dhondup Tseringgel és Shamten Dhonduppal, a 20 résztvevőt befogadó workshop Alessandro Serra vezetésével, a Látványtér kiállítás a Vigadó Galériában, és az OSZMI Madách 200 elnevezésű installációja, amelyet a Nemzeti Színház első emeletén láthatnak majd az érdeklődők. 

Szász Zsolt bábművész a Budapest Bábszínház szervezésében megvalósuló nagyszabású ABSTRACT I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztiválra, illetve az egész országon átívelő bábszínházi és utcaszínházi produkciókra hívta fel a figyelmet, amelyekből már a megnyitó napján ízelítőt kaphatnak az érdeklődők. Április 15-én 23 báb- és utcaszínházi társulat, köztük Viktor Kucera léggömbös produkciója, valamint brémai gólyalábasok is megjelennek a főváros különböző pontjain, a régi korok vásári forgatagát idézve meg.

Forrás: 4K Media Studio
Forrás: 4K Media Studio

A tájékoztatót moderáló Dr. Antal Zsolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Színházi Olimpia keretén belül, a szerzők részvételével bemutatásra kerülő három új kötetre – Theodórosz Terzopulosz Dionüszosz visszatérése, Tadashi Suzuki A testben élő kultúra, illetve Eugenio Barba és Nicola Savarese A színház öt kontinense című művének magyar nyelvű kiadására – hívta fel a figyelmet, illetve beszélt a MITEM-hez kapcsolódó szakmai konferenciákról is.

A tájékoztatót követően a hallgatók közül is megszólaltak, kifejezve a rendezvények iránt érzett örömüket és érdeklődésüket. 

Szalay Ágnes másodéves hallgató hangsúlyozta, hogy a programsorozat által nyújtott lehetőségek közül minél többel szeretnének élni, és nagyon fontosnak tartják a meghívott országok színi egyetemein tanuló diákokkal való találkozást, szakmai együttműködést. A másodéves zenés színész osztály aktívan vesz részt majd a megnyitó ünnepég egyes produkcióiban, illetve a Madách Projektben a rendező szakos hallgatókkal együttműködve ők dolgozzák fel a Tragédia londoni színét. Mint mondta, ezt a közös alkotómunkát is nagyon izgatottan várják, hiszen nemcsak a külföldről érkező színészhallgatókkal találkozva gyűjthetnek új szakmai tapasztalatokat, de kíváncsian várják az előadást rendezőjével, Vidnyánszky Attilával való munkát is, akivel eddig csak az egyetemi órák keretén belül volt alkalmuk együtt dolgozni.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!