Georges Méliés utolsó trükkje
Georges Méliés utolsó trükkje

Bábok, cirkusz és multimédia – Ezt kínálja a Színházi Olimpia az általános iskolásoknak

A 10. Színházi Olimpia és a 9. MITEM országszerte gazdag és sokszínű programkínálattal vár felnőtteket és gyermekeket egyaránt. A széles műfaji palettán mozgó előadások közül ezúttal az általános iskolás korosztály számára ajánlott produkciókból válogattunk össze néhány kiemelkedően izgalmasnak tűnő alkotást. 

Alagút

A Miha Golob által színpadra állított látványszínházi előadás a fény és a sötétség animációjára épül. A sötét játszótérben asszociatív vizuális és hangképek jönnek létre, amelyek a félelemhez és a bátorsághoz kapcsolódó játékos kérdéseket vetnek fel. A cselekmény a fény, mint alapanyag felhasználása nyomán jön létre. A művészek animálják a fény és a sötétség különböző formáit, felfedve mozgását és karakterét. A gyerekközönség az asszociatív játszótérben szabadjára engedheti a fantáziáját, és csiszolhatja kreativitását.

Fesztivál: Patchwork Fesztivál

Helyszín és időpont: Győri Nemzeti Színház, 2023. 04. 19., 15:00

Korhatár: 5 éves kor felett

Danubia – A vizek tükre

A Ramona Poenaru és Gaël Chaillat által rendezett interaktív előadás közönsége egy képzeletbeli utazást élhet át a Dunán, a forrástól a torkolatig. Egy különleges multimédiás eszközökkel és tárgyakkal felszerelt térben, ahol maguk is hozzájárulnak az előadás létrejöttéhez. Egy zenész, egy képzőművész, egy színész és két színpadi operátor kalauzol végig minket a szöveg nélküli utazáson, amit az alkotók hangokkal, képekkel, mozgással, tárgyakkal tesznek átélhetővé, miközben – szó szerint – csorog a víz a talpunk alatt.

Helyszín és időpont: Bethlen Téri Színház, 2023. 04. 27., 14:00 és 19:00, 2023. 04. 28., 09:00 és 14:00

Korhatár: 8 éves kor felett

Fantázia

Neongcool Park, az előadás rendezője táncszínházi alkotásaiban főleg azokat a pillanatokat ragadja meg és mutatja be, amikor a gyerekek a mindennapi élettel és a világgal szembesülnek. A Fantasy című előadás egy kalandra hívja a közönséget. Nézzünk körül a világban! Vizespalack? Fakard? Léggömb? Bármi megfelel, ha át kell szelnünk az égboltot! Hol keressük ezeket a csodás kalandokat? Ugyanabban a világban, ahol létezünk. Ahol mindig is voltunk. Az előadás látványos képeket felvillantva olyan szabad asszociációkat idéz fel a nézőkben, mint a fantasy filmek, az animáció, a humor és az extrém alakváltozások.

Fesztivál: Patchwork Fesztivál

Helyszín és időpont: Győri Nemzeti Színház, Nagyszínpad, 2023. 04. 22., 10:00 és 12:30

Korhatár: 5 éves kor felett

Georges Méliés utolsó trükkje

Jiří Havelka által rendezett produkciót a filmművészet úttörőjének, Georges Méliès-nek különleges élete és munkássága ihlette. Az előadás a varázslók, trükkök és varázslatok csábító környezetébe kalauzol el bennünket. A bűvésztrükköknek, amelyeket Méliés elsőként alkalmazott filmes közegben, ma is megvan a költészete. Határtalan képzelőerővel teli világában még a halál is felbukkan, hiszen a celluloid, az illúzió és a fantázia olyan fegyverek, amelyek – úgy tűnik – még magát a Kaszást is képesek legyőzni… Vagy mégsem?

Fesztivál: Bábművészeti Világtalálkozó

Helyszín és időpont: Vaskakas Bábszínház, Győr, 2023.05.03.,17:00, Mesebolt Bábszínház, Szombathely, 2023. 05. 04., 18:00, Griff Bábszínház, Zalaegerszeg, 2023. 05. 05., 18:00

Korhatár: 9 éves kor felett

Monolitok

A Lucy Hammond által színpadra álmodott előadás észak-angliai tájakra viszi a nézőt a virtuális valóság segítségével. Mit jelent onnan származni, benne élni és oda tartozni? A Monolitok három környezet – egy láp, egy város és egy tengerpart – sugárzó látványvilágát fonja össze Hannah Davies, Carmen Marcus és Asma Elbadawi elbűvölő hangzásvilágával és költői monológjaival. Egyszerre fantáziadús és magával ragadó. Ez a VR-élmény lebilincselő bizonyítéka az ember és a környezete közötti elválaszthatatlan kapcsolatnak.

Fesztivál: PlayOn Fesztivál

Helyszín és időpont: Eötvös10, 2023. 05. 19., 10:00 és 15:00, 2023. 05. 20., 10:00 és 15:00

Korhatár: 11 éves kor felett

A Piroska és a farkas című előadás

Piroska és a farkas

A népszerű mese sodró történetét és a szereplők közötti kapcsolatrendszert a tánc nyelvén tolmácsolja a nézőknek a társulat, Michelangelo Campanale rendezésében. A szöveg nélküli mozgásformát a 19. századi rajzfilmek világa inspirálta. A jelmezek, díszletek és a tánc szimbolikája Goya, Bosch, Leonardo da Vinci képi világát idézi fel. Ami egyszerűségében és örökkön örökké létezésében újra rajzolja a jól ismert történetet.

Fesztivál: Patchwork Fesztivál

Helyszín és időpont: Győri Nemzeti Színház, Nagyszínpad, 2023. 04. 17., 17:00

Korhatár: 6 éves kor felett

Slava’s SnowShow

„Egy nap arra ébredtem, hogy olyan előadást akarok létrehozni, amely visszavezet bennünket a gyermeki álmokhoz. Egy előadást, amely a színházba érkező embereket segíti abban, hogy kiszabaduljanak a felnőttlét béklyójából, és újra megleljék magukban azt a kisfiút vagy kislányt, akik valaha voltak…Úgy döntöttem, olyan utat választok, ahol előttem nem igen járt még bohóc… A tragikomédia mélységeibe akartam behatolni, megnézni, mennyire elegyíthető a dráma a nevetéssel” – nyilatkozta Slava Polunin, a Slava’s Fools Unlimited alapítója.

Fesztivál: MITEM

Helyszín és időpont: Nemzeti Színház, 2023. 06. 16., 19:00, 2023. 06. 17., 15:00 és 19:00, 2023. 06. 18., 15:00 és 19:00

Korhatár: 8 éves kor felett

Van időd?

Alex biztosan elnézte az időt. Nincs más magyarázat arra, hogy miért nem jelenik meg az előadáson – általában annyira megbízható. Úgy tűnik, hogy bajba került. Ahhoz, hogy kiszabaduljon, a közönségnek és a színházi embereknek együtt kell működniük, és válaszolniuk kell az idővel kapcsolatos kérdésekre, melyekre a Nele Neitzke és csapata által rendezett előadás egyszerre játékos és tudományos módon fogalmaz meg válaszokat.

Fesztivál: PlayOn Fesztivál

Helyszín és időpont: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Budapest, 2023. 05. 19., 15:00

Korhatár: 10 éves kor felett

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!